Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izrael: Peres otvara put za prijevremene izbore

peres-sv.jpg
import
27.10.2008.
u 17:34

Izraelski predsjednik Shimon Peres otvorio je put za prijevremene izbore priznavši u ponedjeljak da se u konzultacijama sa svim strankama nije pojavio nijedan kandidat koji bi imao dovoljno potpore da sastavi vladu, prenose agencije.

- Nakon konzultacija sa svim predstavnicima stranaka ne vidim mogućnost za sastavljanje vlade - naveo je Peres u pismu upućenom predsjedništvu Knesseta (izraelski parlament).

Međutim, unatoč Peresovoj službenoj najavi izbora pred Knessetom, zastupnici imaju još tri tjedna roka da predstave drugog kandidata za sastavljanje vlade, jer im takvu mogućnost jamči izraelski zakon.

No ako se ni u tih 21 dan ne pojavi novi kandidat za mandatara, a upravo je takav ishod vrlo vjerojatan, novi će se izbori održati za 90 dana ili oko 10. veljače, prenosi agencija AFP.

U nedjelju je ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, inače predsjednica stranke centra Kadima, pozvala na održavanje prijevremenih izbora "što je brže moguće" nakon što u više od mjesec dana pregovora nije uspjela sastavili vladajuću koaliciju.

Livni je dobila mandat za sastavljanje vlade 22. rujna, dan poslije ostavke premijera Ehuda Olmerta koji je odstupio zbog optužbi za korupciju.

Kada je Livni u nedjelju izvijestila Peresa o svome neuspjehu, on je počeo maratonske konzultacije sa svim strankama u Knessetu te ih završio u ponedjeljak u podne.

Predstavnici svih stranaka preporučili su što ranije održavanje izbora, ističe agencija dpa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije