Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni posjet

Izrael Iranu: Bliski istok je naš dom, ostajemo ovdje

Israeli foreign minister in UAE on first official visit
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.06.2021.
u 23:55

Izrael želi mir sa svim svojim susjedima, poručio je Lapid iz Abu Dhabija

Dvodnevni posjet izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida Ujedinjenim Arapskim Emiratima za tu je zemlju povijesni, a za Palestince izdajnički i tragičan. Naime, Lapid je jučer stigao u UAE u prvi službeni posjet jednog izraelskog ministra toj državi u Arapskom zaljevu od uspostave diplomatskih odnosa prošle godine pri čemu je otvorio sjedišta izraelskog veleposlanstva u Abu Dhabiju i konzulata u Dubaiju.

Izrael želi mir sa svim svojim susjedima. Nikamo nećemo otići, Bliski istok je naš dom – rekao je Lapid tijekom svečanog otvaranja veleposlanstva.

– Ovdje ćemo ostati. I pozivamo sve zemlje u regiji da to shvate – rekao je Lapid.

“Abrahamov sporazum”

Emirati su, zajedno s Bahreinom, Sudanom i Marokom, lani počeli normalizirati odnose s Izraelom na temelju Abrahamova sporazuma postignutog uz posredovanje tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Od normalizacije odnosa u rujnu 2020. dvije zemlje uspostavile su izravne zračne veze, imenovale veleposlanike i razmijenile više posjeta trgovinskih izaslanstava.

Palestinske militantne skupine u Pojasu Gaze, Hamas i Islamski džihad, smatraju taj posjet neprihvatljivim i sramotom jer će se čelnici Emirata rukovati s Izraelcima koji su “okrvavili ruke ubivši palestinsku djecu, starce i nemoćne”. Isti stav ima i predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abass koji osuđuje sporazume o normalizaciji koje je s Izraelom prije godinu dana potpisalo nekoliko arapskih država i naziva to izdajom. Zanimljivo je da su i UAE i ostale zemlje koje su prošle godine potpisale sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom, za vrijeme prošlomjesečnog sukoba Hamasa u Pojasu Gaze i Izraela bili suzdržani dok su mnogi u svijetu osudili bombardiranje i ubijanje Palestinaca u Pojasu Gaze. Neki američki mediji čak su na naslovnicama objavili fotografije palestinske djece ubijene u Pojasu Gaze te pisali o tome zašto su ubijena, dok je medijima u UAE bilo zabranjeno prikazivanje strahota iz Pojasa Gaze.

Posjet Yaira Lapida Emiratima prvi je korak prema realizaciji dogovora stoljeća čiji je arhitekt Jared Kushner, viši savjetnik i zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u rujnu prošle godine posjetio Saudijsku Arabiju, Bahrein, Maroko, Sudan i Oman kako bi ih uvjerio u normalizaciju odnosa s Izraelom, poput UAE-a. Iako je za vrijeme sukoba u Pojasu Gaze saudijski princ Muhammed Bin Salman oštro kritizirao Izrael te zatvorio zračni prostor izraelskim civilnim putničkim zrakoplovima, analitičari su uvjereni da će se Saudijska Arabija vrlo brzo pridružiti zemljama koje su sklopile sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom jer bi taj sporazum trebao donijeti i ekonomske koristi svim zemljama.

Savez protiv Teherana

Isto tako trebao bi omogućiti i sklapanje saveza protiv zajedničkog neprijatelja Irana. Saudijska Arabija posljednjih je godina otvorenija za Izrael. Rezultat je to nekoliko procesa. Saudijskoj Arabiji prijeti Iran i bori se protiv snaga koje podržava Iran u Jemenu. Rijad se također protivi Muslimanskom bratstvu i raskinuo je odnose s Katarom. Saudijska Arabija bila je na čelu arapske inicijative za priznavanje Izraela 2000-ih u zamjenu za izraelsko povlačenje sa Zapadne obale. To je predloženo 2002. godine, a Rijad je time pružio potporu za otvaranje odnosa s Izraelom. Jedan od Trumpovih uvjeta prodaje američkog naoružanja Saudijskoj Arabiji bila je i normalizacija odnosa s Izraelom. Već dulje vrijeme saudijski mediji, a najviše konzervativniji, pripremaju Saudijce za realizaciju dogovora o normalizaciji odnosa s Izraelom. Naime, svojim tekstovima pokušavaju prikazati da je šijitski Iran najveći neprijatelj Saudijskoj Arabiji, a ne Izrael, koristeći i stihove iz Kurana koji kažu da je i Tora Božja knjiga.

Kao i Saudijska Arabija, i Katar gdje su na vlasti sljedbenici Muslimanske braće i koji je s Izraelom imao povijesno tople odnose u devedesetima, idući je na redu za normalizaciju odnosa s Izraelom. Zanimljivo je da je prvi izraelski povijesni posjet bio planiran još za ožujak kada je premijer bio Benjamin Netanyahu, no otkazan je jer Jordan nije dopustio da Netanyahu leti iz Jordana zbog okrutne politike koju je vodio prema Palestincima. Tako je umjesto Netanyahua, u UAE otputovao Lapid, Netanyahuov najveći politički neprijatelj.

Vladar UAE, šeik Mohammed Al Nahyan, pokušava relativizirati posjet Yaira Lapida i otvaranje izraelskog veleposlanstva u Abu Dhabiju tvrdeći da to čini zbog obećanja da će se prekinuti svojatanje područja na Zapadnoj obali koja je planirao anektirati bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Međutim, novi izraelski premijer Naftali Bennett demantirao je odustajanje od aneksije dijelova Zapadne obale i doline Jordana naglasivši kako će nastaviti voditi politiku bivšeg izraelskog premijera Netanyahua, koji je donio odluku da će anektirati trećinu već okupirane Zapadne obale, uključujući i dijelove strateški važne doline Jordana

Komentara 5

Avatar Čepiga.
Čepiga.
18:09 01.07.2021.

Živio Izrael, prijatelj Hrvatske.

SI
sisavac
18:06 01.07.2021.

A jednom budu pali i ovi diktatorski režimi koji su se sljubili s izraelcima. A onda opet sukobi, ovaj put sa predvidljivim ishodom. Poraz izraela. Ne kuži puno ljudi kako su se odnosi snaga promijenili. Sa par dronova uništiš milijarde dolara vrijednu opremu. Dolazi doba stalnog nemira i borbe protiv nevidljivog neprijatelja. Nego, jel hrvatska prizna izraelsku okupaciju tuđeg teritorija ili se to odnosi samo na rusiju kojoj se krim pridružio nakon referenduma? Ono, 85% stanovnika su rusi... Pitam.

TO
tomzag
00:33 01.07.2021.

Samo se vi igrajte svog doma... Nije sve u lovi. Karma je zeznuta stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije