Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJEZIČNI NATPISI

Izrađene prve ploče, službeno uvođenje ćirilice pitanje dana

ćirilica,ćirilični natpis
Branimir Bradarić/VLM
21.02.2013.
u 11:51

Ured državne uprave Vukovarsko-srijemske županije dobio je ploče, za druge korake čeka ministrov naputak

Tijekom jutra u Vukovar su pristigle prve izrađene dvojezične table koje bi uskoro trebale biti postavljene na pročeljima institucija. Prve mjedene ploče, ispisane latinicom i ćirilicom, jutros su stigle u Ured državne uprave Vukovarsko-srijemske županije što je za Večernji list potvrdio i pročelnik Ureda Goran Bošnjak.

– Dobili smo izrađene dvojezične ploče i sad za sve druge korake čekamo naputak ministra kojeg smo izvijestili o tome. Čekamo odluku i naputak o tome kada se ploče trebaju postavljati i hoće li možda tim povodom u Vukovar dolaziti i sam ministar – rekao je Bošnjak dodajući da ima informacije i kako su izradu dvojezičnih ploča naručile već i druge institucije u Vukovaru i da se sada samo čeka njihova isporuka.

S obzirom na to da su ploče već naručene, a neke i izrađene, za očekivati je da se datum kada se i službeno uvodi ćirilica i srpski jezik kao ravnopravno pismo i jezik u Vukovaru može očekivati svakoga dana. Konačna odluka o tome je na Ministarstvu uprave i Vladi RH. Zanimljivo je i da se fotografija izrađene prve dvojezične ploče za Ured državne uprave na internetu pojavila i prije nego li je u Ured ploča i dostavljena. Bošnjak je zato rekao da će tvrtki koja je izrađivala ploču uputiti i službeni prosvjed zbog neprofesionalnosti.

>> Vukovar: Istina se piše na dva jezika

>> Usijanje u Vukovaru: Stožer postavlja straže kod ulaza u grad

Komentara 4

SA
satar
21:43 21.02.2013.

Nikada kraja hrvatskoj gluposti i kratkovidnosti hrvatskih političara.Ovako to bude kada hrvatski političari trguju,a zakone donose za druge. Koliko su pametni vidi se što su nam turci maznuli 5 milja eura,a državi službenici će zato imati 3% manje plaće.

ČI
čijismo
12:07 21.02.2013.

negdje mora poćeti pa što nebi u GRADU HEROJU

ES
e-slavonika
18:25 22.02.2013.

Koliko znam u RH je služben hrvatski jezik i pravopisno se piše - srijem a ne srem. Ako ćemo se igrati prava kako to naš časni predsjednik Josipović voli i traži, onda se čirilično treba "srijem" pisati kao "srijem" jer je službeni naziv županije "Vukovarsko - srijemska" što je hrvatska posebnost i nema je u drugim jezicima i zemljama. Dragi moji, srbi vele sveska i pišu sveska hoćeš latinicom hoćeš čirilicom. Ne bilježnica. Recite mi u kojoj zemlji EU-a jedna manjina ima toliko prava ? Nema je, sve manjine imaju određena prava, imaju i svoje škole ali MORAJU pohađati i škole zemlje u kojoj se nalaze. Imaju pravo na svoj jezik ali na način da to ne ugrožava službeni jezik zemlje u kojoj žive. A na ovoj tabli koja je predstavljena upravo se krši pravopis zemlje u kojoj žive ali jednako tako i Ustav zemlje u kojoj žive. Dakle srbi u hrvatskoj imaju puno veća prava od bilo koje manjine u EU ali i veća prava od samih hrvata u hrvatskoj. Pogrešio sam dajući glas kukuriku koaliciji ali to nam se više neće dogoditi, niti meni, niti supruzi a niti našim roditeljima. Sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije