Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvođenje eura

Izračunajte kolika će vam biti plaća u eurima

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
13.07.2022.
u 09:46

A kolika će vam biti plaća u eurima, možete doznati i putem web-stranice Vlade RH i Hrvatske narodne banke www.euro.hr. To je stranica s najvažnijim informacijama o uvođenju eura.

Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna

A kolika će vam biti plaća u eurima, možete doznati i putem web-stranice Vlade RH i Hrvatske narodne banke. Na stranici se nalazi tečajni kalkulator gdje možete upisati iznos svojih primanja. Kliknite OVDJE

Stranica također sadrži sve najvažnije informacije o uvođenju eura.

Kako navode iz HNB-a, građani, poduzetnici, mediji i ostali zainteresirani mogu se putem stranice informirati i dobiti odgovore na brojna pitanja vezana uz euro, poput onih o fiksnom tečaju konverzije, dvojnom iskazivanju cijena, obilježjima kovanica i novčanica eura, rokovima zamjene novčanica i kovanica kuna za eure i zaštiti potrošača tijekom procesa uvođenja eura.

Dvojno iskazivanje cijena bit će ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura. Obveza dvojnog iskazivanja cijena bit će na snazi u razdoblju od četiri mjeseca prije uvođenja eura do godinu dana nakon uvođenja eura, preciznije, obveza dvojnog iskazivanja primjenjivat će se od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023. te tijekom tog razdoblja poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama.

Pri tome, cijene i drugi novčani iskazi vrijednosti roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani tako da ne dovode potrošača u zabludu i da potrošač može točno razumjeti na koju se robu odnosno na koju uslugu cijena odnosi i kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate. Također, na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru i mjestu pružanja usluga treba biti istaknut i fiksni tečaj konverzije.

Video: Velike razlike u cijenama: Na otoku je kilogram voća nekoliko puta skuplji


 
Ključne riječi

Komentara 9

PK
Posljednji Komšikanac
10:19 13.07.2022.

Eto Hrvati se ne razumiju u euro pa im treba objašnjavati.

PR
prokurator
10:30 13.07.2022.

kolko stotina tisuća kuna je koštala izrada te čudo pametne stranice?

ST
stefj
10:07 13.07.2022.

Aha, ovo je za ekipu iz Možemo, da ne trebaju sazivati konzultacije u stranci s vanjskim suradnicima. A vjerojatno i za još mnoge druge u saboru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije