Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za otmicu

Iznenadni obrat: Svjedok raskrinkao samoga sebe

otmica dine marinkovića (1)
Foto: Saša Miljević/PIXSELL
1/3
03.11.2010.
u 22:07

Massimo Moratto trebao je govoriti pod kodnim imenom Zoltan Varga, ali je promijenio ploču na opće nezadovoljstvo branitelja

– Ime mi je Massimo Moratto, rođen sam 1973. godine u Puli, po zanimanju kuhar, a prijavljen na Jaruščici u Zagrebu – rekao je Zoltan Varga, što je pseudonim zaštićena svjedoka Moratta koji je danas trebao dati svoj iskaz u Puli vezan za otmicu Dine Marinkovića iz siječnja ove godine. Marinković je tada ubio otmičara Mladena Popovića te ranio Marija Gilga.

Deset zaštićenih svjedoka

Rasprava je započela uvodom sutkinje Dorijane Dolenec Kujundžić kako se svjedok kodnog imena Zoltan Varga predomislio i želi govoriti punim imenom, ali putem videozida jer se ne osjeća sigurnim i u strahu je za svoj život te ne želi biti u prostoriji u kojoj su “ti ljudi”.

Riječ je o prvookrivljenom Mariju Gilgu, Mariju Sovi i Daliboru Mraoviću. Potonju dvojicu terete da su nagovorili Gilga i Popovića da otmu Marinkovića. Iznenadan obrat u sudnicu je unio popriličnu nervozu.

- Ovo nalikuje na podvalu Državnog odvjetništva jer je Moratto ispitivan i pod punim imenom i kao ugrožen svjedok – rekao je Rajko Branković, odvjetnik Marija Sove. Poslije stanke, Dorijana Dolenec Kujundžić izvijestila je kako je sudsko vijeće odbilo zahtjev odvjetnika Ilića da se dosadašnji iskazi Moratta i “Zoltana Varge” izdvoje jer, kazala je, nisu nezakoniti dokazi. Na to će Ilić uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Vijeće je prihvatilo to da se videozidom sasluša Massimo Moratto zbog opravdanih interesa, odnosno straha. Glavna je rasprava prekinuta i čeka se odgovor Vrhovnoga suda na žalbu o izdvajanju dvaju iskaza. Rasprava će se nastaviti u prosincu kada će biti saslušan Moratto i desetak zaštićenih svjedoka.

Do tada se očekuje i rezultat telekomunikacijskog vještačenja kojim će se pokušati doznati tko je, kako, kada i s kime bio u telefonskoj vezi prije, za otmice i poslije nje. Massimo Moratto, koji je Marinkovića vodio na doček Nove godine u Zagreb u kojem se poslije oteti Marinković upoznao sa Sovom i Mraovićem, mogao bi biti važan svjedok.

On je, tako je kazao i Marinković, otišao živjeti u Zagreb (a i prijavio se na zagrebačku adresu) u kojem su ga navodno iznuđivali.

Čeka ga novo suđenje

- Mraović i Sova neprestano su plašili Moratta i govorili mu da će oni biti njegova zaštita. Ja sam Massimu posuđivao dva puta novac, imao je problema – rekao je Marinković. Massima Moratta čeka suđenje zbog ubojstva Riječanina Aleksandra Ausilija (39), i to u prekoračenju nužne obrane, te zbog pokušaja ubojstva Denisa Dukića (34) u prosincu prošle godine.

Komentara 8

OB
-obrisani-
04:21 04.11.2010.

? Tko tu koga, čime....kako..., gdje....???

PK
Pero Kŕ
06:00 04.11.2010.

Apsolutno nejasan tekst. Novinar je očito \"in\" i misli da svi imaju pojma o toj materiji. Za prosječnog čitatelja nejasno je tko tu koga. Daj malo širi kontekst brate!

FE
febo
07:52 04.11.2010.

Dakle i ovi odvjetnici su ljudski šljam..... , u stanju su na raspravi smjestiti nevinom čovjeku samo da bi njegov branjenik bio oslobođen i da oni pokupe lovu !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije