Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
topli studeni

Iznadprosječno toplo razdoblje nastavlja se i dalje

toplo vrijeme
Foto: Filip Brala/PIXSELL
01.11.2013.
u 15:40

Do utorka bit će promjenljivo s povremenom kišom, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz Jadran gdje kiša, osobito u utorak, može biti i obilnija

Nakon iznadprosječno toplog listopada i u studenom će se također nastaviti iznadprosječno toplo razdoblje, javlja HRT. Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda ipak će biti puno manje pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosječne vrijednosti nego što je to bilo posljednjih dana listopada.

Od utorka kiša

Pritom će do utorka biti promjenljivo s povremenom kišom, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz Jadran gdje kiša, osobito u utorak, može biti i obilnija. Bit će i razmjerno vjetrovito, u početku uz umjeren do jak jugozapadnjak, na moru i jugo, ponegdje moguće i jako.

Na prijelazu od nedjelje na ponedjeljak te potom ponovno u utorak očekuje se na kopnu sjeverac, a na sjevernom Jadranu bura koja će vrlo vjerojatno biti jaka i olujna. S tim okretanjem strujanja na sjevernom će zahladnjeti pa se onda u utorak predviđaju vrijednosti temperature oko uobičajenih za ovaj dio godine, moguće čak i malo niže.

Od sredine tjedna izgledno je ponovno malo toplije te većinom suho, a vjerojatnost za novu kišu povećana je u dane vikenda.

Do polovine mjeseca, moguće je i dalje malo toplije od prosjeka uz manje oborine nego što je uobičajeno, osobito na Jadranu i u područjima uz Jadran.

Listopad jedan od najtoplijih mjeseci ikad

Ovogodišnji listopad jedan je od najtoplijih otkako postoje meteorološka mjerenja. Tako će na na postaji Zavižan biti upamćen kao 5. najtopliji u posljednjih 60 godina, dok u Zagrebu na postaji Maksimir ovo je bio treći najtopliji listopad od 1949. (posljednji topliji bio je 2001.).

U drugome je dijelu listopada temperatura zraka, i minimalna i maksimalna, bila zamjetno viša od prosječnih vrijednosti za taj dio godine. Osobito se to odnosi na unutrašnjost Hrvatske gdje je u pojedine dane najviša dnevna temperatura bila viša od 25 stupnjeva, što je za desetak stupnjeva više od prosjeka za kraj listopada, a za stupanj-dva čak više i od prosjeka za kraj kolovoza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije