Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANSTVO EU

Između nacionalnog državljanstva i Europskog tržišta

europska zastava
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
30.12.2013.
u 15:01

Godina 2013. bila je Europska godina građana. Tada su i građani Hrvatske postali građani EU. Za građanstvo Europske unije ne mora se aplicirati i podnositi dokumente. Svi građani koji imaju državljanstvo zemalja članica EU su građani EU

Prošlo je 20 godina od Ugovora iz Maastrichta kada je uveden institut građanstva EU. Građanstvo Europske unije je složen koncept i teško ga je opisati jednostavnim riječima. Jedan od razloga za to je nedovršenost tog koncepta ali to je upravo i jedna od najbitnijih odlika građanstva. Potrebno je pritom naglasiti da ta osobina nije sama po sebi negativna niti da je zbog toga građanstvo EU manje vrijedno već da to omogućuje kreirati građanstvo po mjeri građanina i po mjeri Europske unije.

Razvoj građanstva EU određen je s prijašnjim razvojem Europske unije, a jedna od najznačajnijih odrednica EU i bez sumnje ponajveće dostignuće je unutarnje tržište EU. Građanstvo EU proizašlo je iz građanina koji je djelovao na tržištu. Međutim, i građanstvo i EU su nadrasli te okvire. Upravo Ugovorom iz Maastrichta Europske Ekonomske Zajednice su postale Europska unija. Ako  nedovršenost u odnosu na nacionalno državljanstvo donosi strah da će ga u nekom trenu zamijeniti, u odnosu na tržište nedovršenost bi trebalo iskoristiti kako bi se odgovorilo na pitanja koja
nacionalna država ne može, a to je veća zaštita građanina u EU, na unutarnjem tržištu i u svemu što EU donosi.

Kada se razmišlja o građanstvu EU uglavnom se stavlja u odnos na nacionalno državljanstvo. Pretendira li EU biti država analogno je pitanju nadomješta li Europsko građanstvo nacionalna  građanstva. U Ugovoru o funkcioniranju EU navedeno je da građanstvo EU ne zamjenjuje nacionalno već da ga nadopunjuje. To što nije nacionalna država je prednost Europske unije jer Unija je stvorena kako bi ostvarila ciljeve koje nacionalne države same ne bi mogle.

Odnos EU s nacionalnom državom je odnos koji se reflektira i na odnos Europskog i nacionalnog građanstva. To su povezana pitanja koja dotiču i svakog građanina EU. Građanstvo EU počinje tamo gdje staje nacionalno građanstvo.

Konkretne stvari

Što građani Hrvatske očekuju od EU? To je pitanje koje i drugi građani EU postavljaju sebi, a EU građanstvo je način da se pronađe odgovor na to pitanje. Pored toga što je koncept, građanstvo EU je i realnost za građane EU. Kako građani očekuju konkretne stvari od EU, tako i EU želi čuti konkretne stvari od građana. Europska unija je prepoznala da treba slušati građane EU i raditi na legitimitetu.

Europska komisija je 2013. godine donijela i Izvješće o EU građanstvu gdje je „ocijenila da u svakodnevnom životu građani još uvijek nailaze na prepreke prilikom ostvarivanja prava na slobodno kretanje“. U izvješću se navode 12 načina iz 6 oblasti kako bi se pomoglo građanima EU bolje iskoristiti svoja prava. Komisija radi na tome da se odstrane prepreka i olakša odlazak u drugu zemlju članicu radnicima, studentima i pripravnicima, da bi smanjili formalnosti potrebne za ostvarivanje prava, da bi zaštitili najranjivijih skupina građana, eliminacija barijera u kupovanju, posebno online, te mogućnost da dobiju prave i točne informacije i aktivno da sudjeluju u demokratskom život Europske unije.

Portali kao Europe Direct, Solvit, i Your Europe Advice služe kako bi im omogućili građanima mjesto gdje će se moći obratiti kako bi dobili sve odgovore koji su im potrebni u svezi EU. Kako bi građani ostvarili svoja prava oni trebaju znati i ispoljavati ih bez prepreka.

Koja prava donosi građanstvo EU?

Građani EU imaju pravo preseliti se i stanovati unutar EU i pravo ne biti diskriminirani na osnovu njihovog nacionalnog državljanstva. Oni građani EU koji su ostvarili svoje pravo slobodnog kretanja i borave u neku drugu državu članicu EU imaju pravo tamo glasovati i kandidirati se na lokalnim i na EU izborima pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje.

Drugi način na koji građani EU mogu utjecati na odluke koje se na njih dotiču je pravo da organiziraju ili da podrže građansku inicijative kako bi dali novi zakonodavni prijedlog na razini EU. Također  građani EU se mogu obratiti na svom jeziku ili na bilo kojem jeziku EU institucijama EU.

Izvan teritorija EU građani imaju pravo dobiti pomoć od veleposlanstva ili konzulata druge zemlje članice EU, ako njihova država nije zastupljena. Državljani Hrvatske u zemljama izvan EU gdje Hrvatska nema izaslanstvo mogu potražiti zaštitu od diplomatskih ili konzularnih predstavništva drugih zemalja članica EU pod istim uvjetima kao i njihovi državljani.

Ali građanstvo EU se ne odnosi samo na prava koja se prenose građanima. Građani Hrvatske kao i drugi građani EU sada imaju mogućnost oblikovati zajednicu u kojoj žive, preko aktivnog korištenja i izražavanja građanstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije