Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup u Zagrebu

'Između Hrvatske i Poljske ispriječio se Zapad'

Zagreb: Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
19.09.2023.
u 09:52

Konferencija je inicijative zaklade "Poljska, veliki projekt", a suorganizator konferencije je HKS

Kako se ruske medijske poruke probijaju do Europe, što Poljaci i Hrvati znaju jedni o drugima i kako odgovoriti na izazove moderne tehnologije, neke su od tema o kojima će razgovarati sudionici konferencije pod imenom "Dezinformacija – izazov 21. stoljeća" koja se u srijedu održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS).

Konferencija je specifična po tomu što će na njoj sudjelovati više poznatih poljskih intelektualaca i političara. Među njima su sociolog i savjetnik poljskog predsjednika Andrzej Zybertowicz, bivši ministar europskih poslova Konrad Szymań te publicisti Jacek Karnowskiski i Rafał Woś. Osim njih, na konferenciji će govoriti i prepoznatljivi hrvatski političari, novinari i komentatori poput Marije Selak Raspudić, Davora Ive Stiera, Mate Mijića, Ivana Hrstića, Matije Štahana...

Na konferenciji će se održati četiri panela, a organizatori su u najavi napisali da ona nije usmjerena samo na jačanje hrvatsko-poljskih odnosa već "želi biti i poticaj na refleksiju nad dvojbama koje muče globalni svijet". No, kako se jedan od panela zove "Informacija. Odakle crpimo znanje jedni o drugima?", nema sumnje da će tema odnosa javnosti dviju zemalja biti itekako zastupljena. Organizatori konferencije u programu su napisali da se Poljaci o Hrvatskoj, i obrnuto, najviše informiraju iz onoga što prenesu zapadne agencije što je, po njima, "opasno za formiranje autentičnih slika o našim državama" te da to treba promijeniti.

POVEZANI ČLANCI:

U Poljskoj se 15. listopada održavaju parlamentarni izbori i na njima bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla osvojiti novi mandat. Centristička oporba želi joj pokvariti planove, a vladu optužuje za kršenje demokratskih normi. Europska unija vrlo je često kritizirala pokušaje poljske vlade da pravosuđe stavi pod svoju kontrolu i na kraju joj je zbog toga zamrznula neke europske fondove. Kako su mnogi od sudionika sutrašnje konferencije bliski vladajućoj konzervativnoj stranci, to može biti dobra prilika da se Zagrepčani upoznaju sa stavovima strane koja, po organizatorima konferencije, nije dovoljno zastupljena u zapadnim agencijama.

Konferencija je inicijative zaklade "Poljska, veliki projekt", a suorganizator konferencije je HKS. Na konferenciji ove zaklade koja se početkom lipnja održala u Varšavi, i to pod imenom "Suverenost", govorili su i poljski premijer Mateusz Morawiecki te predsjednik PiS-a Jarosław Kaczyński kojeg se općenito smatra najmoćnijim političarom u zemlji. O politikama PiS-a u Poljskoj postoje oprečna mišljenja – konzervativni birači i aktivisti uglavnom ih objeručke prihvaćaju, a liberalni i lijevi oporbenjaci smatraju ih opasnima za demokraciju. 

VIDEO Plenković:  Dobio sam informaciju da sva oporbena pitanja idu meni

Ključne riječi

Komentara 1

MR
MrkiMedo38
10:34 19.09.2023.

Dobro sam upoznat sa političkim stanjem u Poljskoj, jer i sam boravim poslovno tamo po 2 tjedna mjesečno. Sudeći po tome tko je organizator u Hrvatskoj i po odabiru predavaća vidi se da je to političko-svjetonazorski ista ekipa kao u Poljskoj, i da je to projekt potenciran od crkve i desne antieuropske poljske struje koja Njemačku i Brisel vidi kao najvećeg neprijatelja i otvoreno podrivaju EU s velikim koketiranjem s SAD-om, i guranjem Ukrajinskog problema u sve pore europske politike. Loše… Trenutno je najveća šansa da PiS izgubi izbore, jer je velikonezadovoljsto u državi, posebice u Varšavi i velikim gradovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije