Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izložio stotine pari kopački, ljubavna pisma i vojnu zbirku

Kopačke uredno posložene, pokraj svakih stoji drvena pločica s podacima o vlasniku i klubu u kojem je u njima igrao
11. prosinca 2011. u 13:59 1 komentara 32 prikaza
kopacke
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Antun Petrić iz Svilaja vjerojatno je najsvestraniji kolekcionar u Slavoniji. Portir zaposlen u jednome švicarskom hotelu u kolekciji ima više od stotinu pari kopački nogometaša s kojima ili protiv kojih je nekada igrao. Međutim, kopačke nisu i jedina stvar koju prikuplja hobist koji je svoju kuću pretvorio u svojevrsni muzej. Tu je, naime, i zavidna zbirka vojne opreme i odora, ljubavnih pisama...

Očuvana oprema

- U Švicarskoj postoje specijalirane prodavnice vojne opreme, pa sam tu i tamo znao kupiti pokoju zanimljivu stvarčicu. Kada se toga nakupilo malo više, jednu sam prostoriju renovirao i napunio je vojnom opremom. Kako sam se kući uvijek vraćao barem s jednim parom novih kopački, počeo sam skupljati i njih. Tako se rodila ideja o osnivanju vojno-sportskog muzeja – priča Antun. 

Dugogodišnja igračka karijera rezultirala je velikom strašću prema sportskoj obući. - Ispočetka sam namjeravao skupljati samo nove kopačke. Međutim, gledajući fotografije klubova iz Hrvatske, BiH i Švicarske u kojima sam nekada igrao, pomislio sam kako ne bi bilo loše obogatiti kolekciju kopačkama svojih nekadašnjih suigrača. Prijatelji i poznanici rado su prihvatili moju ideju i često mi doniraju svoje dobro očuvane kopačke, a ja im, ako nemaju u čemu igrati, u zamjenu dajem druge – ističe Antun i dodaje kako su kopačke uredno posložene, a pokraj svakih stoji drvena pločica s ugraviranim podacima o vlasniku i klubu u kojem je u njima igrao.

Za vojnu opremu Svilajčanin je zanimanje pokazao još 1978. kada je služio vojni rok na aerodromu Pleso. Danas njegovu kolekciju krasi više od 200 komada noževa, pušaka, bajuneta, torbi, periskopa, starih telefona, radio stanica, plinskih maski, vojnih lampi... Neki od tih primjeraka izuzetno su vrijedni, poput periskopa kojeg je platio čak 3.500 franaka, a neki veoma stari, poput odlično očuvanog ruksaka iz 1930. godine.

Muzej postao pretijesan

- Kopačke koje su se pravile prije dvadeset i više godina jače su od novih i duže su trajale, ali su sa svohih šest krampona bile jako tvrde i zato ih više nitko ne nosi. Ove nove su modernije i ljepše dizajnirane. Ja ih imam čak 18 pari, pa u igri često iz štosa kombiniram crnu s bijelom ili plavu sa žutom – smije se Antun. Kako mu je muzej u međuvremenu postao pretijesan, Antun nagodinu planira nadograditi još jednu prostoriju u kojoj će izložiti više od 400 prikupljenih kapa sa šiltom i oko 2.000 ljubavnih pisama, koja je nekada razmjenjivao sa svojim djevojkama.    

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste