Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izložba o Domovinskom ratu: "Tenkovi" u šibenskoj knjižnici

Mogu se razgledati marljivo i vješto izrađene minijature i makete ubojitih mlažnjaka, tenkova i drugog oružja kojime je tijekom Domovinskog rata branjena i obranjena Hrtvatska.
15. rujna 2010. u 21:26 3 komentara 76 prikaza
knjiznica (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Tenkovi, oklopni transporteri, specijalni policajci, amfibije, mlazni avioni i borbeni helikopteri zaposjeli su večeras Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić u Šibeniku. Ipak, ne radi se o vojno redarstvenoj akciji oslobađanja te ključne kulturne ustanove u Šibeniku, već je u izložbenom prostoru knjižnice otvorena “Oluja u minijaturi”, izložba diorama, vinjeta i maketa na temu Domovinskog rata.

Nakon kninske premijere od 5. kolovoza, izložba je pristigla u Šibenik, gdje se od danas mogu razgledati marljivo i vješto izrađene minijature i makete ubojitih mlažnjaka, tenkova i drugog oružja kojime je tijekom Domovinskog rata branjena i obranjena Hrtvatska. Petnaest maketara je izradilo 25 izložaka postavljenih u staklenim vitriunama, uz koje idu i panoi s dodatnim fotografijama i detaljnijim objašnjenjima eksponata. Tako se mogu vidjeti prvi hrvatski tenkovi, avioni i helikopteri koji su u pravilu nosili osebujna imena pooput Straško, Zubo, Zenga Tata.., a plod su dugog istraživanja dokumentacije iz tog doba i potom pomne izrade malenog oružja od biranih materijala.

- Izložbom smo mi maketari i entuzijasti željeli  svojim skromnim doprinosom na dostojan način pridonijeti obilježavanju petnaeste obljetnice veličanstvene i pobjedničke „Oslobodilačke vojno-redarstvene operacije OLUJA”. Izložbu posvećujemo svim hrvatskim braniteljima  i svim stradalnicima u Domovinskom ratu. Sastoji se od 25 diorama, vinjeta i maketa, u različitim uobičajenim maketarskim mjerilima. Idejno-likovnom formom i brojem izložaka asocira na 25 polja hrvatskoga grba. Petnaest maketara iz nekoliko hrvatskih gradova autori su tih izložaka - pojasnio je Tomislav Bregar, predsjednik Udruge za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture Signum Laudis, koja je pokretač postavljanja izložbe.

Izložbom,  popratnim katalogom i ostalim projektima  Udruga Signum Laudis želi pomoći pozitivnom vrednovanju Domovinskog rata u Hrvatskoj i u inozemstvu, promociji hrvatske povijesti, te sačuvati povijesne činjenice od zaborava ili iskrivljavanja.

- Svi smo svjesni da se Domovinski rat vrednuje na jedan neodgovoarjući način i stvara se jedna pomalo odbojna klima, posebice kod mladih. Stoga i u katalogu imamo informacije koje nekima mogu na neki način djelovati naivno, no cilj mu je da bude informativan pa da se, recimo, jednog prosječnog klinca ili inozemnog čitatelja,  uputi u to što se uopće dešavalo. Barem da se zna tko se branio, a tko je bio agresor, što se vrlo često u nekoj inozemnoj literaturi  ne prikazuje - kaže Tomislav Bregar. Misija Udruge je, dakle, i inozemnim maketarima  približiti Domovinski rat i hrvatsku povijest, te popularizirati maketarski hobi, posebice kod mladih i djece.

-  Uz poticanje interesa za povijest i razvijanje tehničke kulture i likovne kreativnosti, popularizacijom maketarskog hobija pridonosi se i borbi protiv ovisnosti u mladih - smatraju u Signum Laudisu, a šibenski kulturni djelatnici su na to obećali kako će ubrzo organizirati skupne posjete šibenskih školaraca izložbi Oluja u minijaturi.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar drug tito
  drug tito:

  Za svaku pohvalu! Nadam se da će izložba doći i u Zagreb a bilo bi pohvalno da obiđe cijelu Hrvatsku. Odlična ideja i sjajan način da se ljudima približi domovinski rat na jedan malo drugačiji način.

 • -obrisani-:

  Izlozba je prvi put predstavljena u Kninskoj tvrdjavi na dan velicanstvene i slavne Oluje u kojoj smo pobjedili zlo cetnicko jugoslavenskih terorista .Osim ovih maketa u Kninskoj tvrdjavi se mogu pogledati u podrumskoj prostoriji kako je Knin izgledao za vrijeme ... prikaži još!e okupacije i strahovlade cetnika te kokarde i cetnicki nozevi ,posteri cetnika dok su bili u Kninu te njihove vojne knjizice i knjige u koje su upisivali svoje cetnicko koljacke zlocince.

 • -obrisani-:

  završetaK DRUGOG SVJETSKOG RATA DONIO NAM JE BOLJI ŽIVOT TO GOVORE SVE GENERACUJE ,završrtak domovinskog rata donio nam je masu lopova ,masu lažnih branitelja ,više generala nego što imaju zajedno sve američke zemlje,a što je najvažnije od svega donio nam ... prikaži još! je dug za 5 generacija unaprijed...čemu onda trošiti novac poreznika na izložbe kad bolnice i škole nemaju osnova za rad