Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izložba naive putuje u Europu nakon trideset godina

U Marseilleu, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulturem, otvara se izložba sa 44 slike i osam kipova
26. travnja 2013. u 10:00 0 komentara 7 prikaza
Generalic
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Početkom svibnja u Marseilleu, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, otvara se izložba probranih djela slikara i kipara podravske naive. Francuska publika i kulturni turisti moći će vidjeti 44 probranih ulja na staklu i osam kipova, reprezentativni presjek autohtonog podravskog umjetničkog iskaza od početaka hlebinske škole od suvremenosti.

‘Zlatne’ sedamdesete

 Marijan Špoljar, ravnatelj koprivničkog muzeja i autor izložbe, jučer je ustvrdio kako je riječ o prvom “izvozu” naivne umjetnosti u neki europski grad nakon 1986. godine.

 - Odabrao sam djela 25 slikara, od Ivana Generalića i Mije Kovačića do djela koja prikazuju suvremena kretanja u naivnoj umjetnosti. Očekujem ne samo da će tamošnja publika prepoznati našu naivu, te da će to dovesti do kontakata koji bi mogli imati efekta u kulturno-turističkom smislu, nego i da ćemo ostvariti pozitivan odjek kod francuske kritike - rekao je Špoljar.

Nakon “zlatnih” sedamdesetih godina, kada su slikari naive bili svjetski fenomen, s pripadajućim tržišnim prinadležnostima, hlebinska škola pala je u zaborav u širim razmjerima. Marsejska izložba pokušaj je da se naiva vrati na staze stare slave.

Mali ulog, velika dobit

Do izložbene “ekspedicije” u francusku luku vjerojatno ne bi došlo da Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije prije četiri godine nije osmislila projekt “Pisanica sa srcem”. Velike pisanice koje bi oslikali slikari naive tijekom godina darovane su brojnim gradovima diljem svijeta, od New Yorka do Sidneyja, a s najnovijom, koju su oslikali Stjepan Pongrac, Zdravko Šabarić, Josip Gregurić, Zlatko Štrfiček i Vladimir Ivančan, u Marseille putuje i čitava izložba.

- Bit će to zanimljiv susret galskog pijetla i podravskog pevca - šali se Zdravko Mihevc, šef TZ-a, opisujući da su na pisanici kroz četiri godišnja doba prikazani podravski motivi, a našlo se mjesta, u počast domaćinima, i za marsejsku crkvu Marije Pomoćnice.

Čitav projekt bio je organizacijski zahtjevan. Ponuda da se u europskoj prijestolnici kulture upriliči izložba naive stigla je tek prije mjesec dana.

- To nismo smjeli propustiti. Uspjeli smo pribaviti slike i iz privatnih kolekcija. Osigurana vrijednost svih radova iznosi gotovo milijun i pol eura - kazao je Špoljar, dometnuvši kako troškovi organizacije iznose oko 20.000 kuna, a prijevoz izložaka platit će prehrambena kompanija Podravka.

- To je smiješno mali ulog za promociju naivnog slikarstva i čitave županije kakvu očekujemo - složili su se župan Darko Koren (HSS) i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP), koji su također dali snažnu podršku realizaciji čitave marsejske priče.

I političari i turistički djelatnici nadaju se da bi ona mogla označiti revival naivne umjetnosti, jednoga od glavnih prepoznatljivih znakova Koprivničko-križevačke županije.

Izložba u Marseilleu otvara se 6. svibnja.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.