Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljepote Jadrana

Izložba fotografija potonulog broda na trideset metara pod morem

assante
Ivana Ivanović
25.05.2012.
u 11:03

Podvodnom izložbom autor želi hrvatskoj javnosti skrenuti pozornost na ljepote Jadrana te pozvati javnost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora.

Otok Krk ugostit će neobičnu i jedinstvenu izložbu podvodnih fotografija autora Marjana Radovića, koje su zabilježene na potopljenom brodu Peltastis koji se nalazi u podmorju otoka Krka pokraj Šila.

Podvodne fotografije bit će postavljene na 30 metara dubine, a ronioci će moći zaroniti i pogledati izložbu u organizaciji svih ronilačkih centara koji organiziraju urone na potopljenoj olupini.

Projekt "'Pogled u plavo" Marjan Radović započeo je 2010. godine, a nakon niza podvodnih izložbi podvodne fotografije, poticaj za najnoviju u podmorju otoka Krka našao je u želji da oda počast kapetanu Teodorosu Belesisu koji je prema starom običaju, po kojem zapovjednik ostaje zadnji na brodu, naložio svojoj posadi da ga veže za kormilo i potonuo zajedno s brodom.

Peltastis je potonuo 1968. godine, kada se za nevremena razbio o stijene ispred Šila na Krku. Koliko okolnosti nesretnom brodu nisu išle na ruku govori i podatak da je Peltastis bio usidren u Crikvenici, no jaka bura odvukla ga je preko cijelog kanala te razbila o stijene na Šilu.

Danas leži ukopan u muljevito dno na 32 metra dubine. Vrh jarbola vidljiv je već na 7 metara te se po njemu možete lako spustiti do gornje palube, koja je obrasla spužvama, mahovnjacima, mnogočetinašima, te algama. Palube su na 20 metara.

Podvodnom fotografijom autor nastoji hrvatskoj javnosti i skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati javnost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora. Posjetiteljima je omogućena posudba opreme za ronjenje i praćenje izložbe podvodne fotografije pod vodom.

Komentara 1

JA
jamanuša
12:33 25.05.2012.

uh što mi je žao ovo propustiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije