Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mornarovi izleti po svijetu bez rezultata

Ministar obrazovanja u devet mjeseci na tri kontinenta
20. ožujka 2015. u 18:26 9 komentara 1505 prikaza
24.06.2014., Zagreb - Dolazak ministara na 171. sjednicu Vlade Republike Hrvatske. Vedran Mornar.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dubai, Istanbul, Ankara, London, Ljubljana, Koreja, Amerika... odredišta su koja je u devet mjeseci obnašanja dužnosti ministra obrazovanja posjetio prof. dr. Vedran Mornar, a na kojima mu mnogi zavide. Prvo putovanje bilo je u Silicijsku dolinu u Americi, u kojoj je boravio gotovo tjedan dana kao član izaslanstva premijera Zorana Milanovića. Nakon povratka s tog puta ministar Mornar kazao je da očekuje mogućnost zapošljavanja naših stručnjaka u Silicijskoj dolini, ali i investicije u Hrvatskoj. Investicija još nema ili javnost za njih ne zna, ali svakodnevno svjedoči odlasku mladih stručnjaka u inozemstvo.

Egzotične destinacije

Preostalih pet putovanja bilo je, gotovo, obavijeno velom tajne, posebno ono u Južnu Koreju, koje je izazvalo i niz polemika u javnosti, ali i iniciralo stvaranje Facebook-grupe koja je tražila ministrovu ostavku. Razlog je bio nejasan način financiranja tog putovanja. Prva informacija govorila je da je avionsku kartu od 5776 kuna ministru platilo Ministarstvo, a smještaj korejski tehnološki div Samsung. No ubrzo je stigao demantij, ali javnosti nikada nisu jasno prikazani troškovi i financijeri tog putovanja. Ministar je u Koreji boravio na poziv domaćina, a kako je sam kazao, želio je dobiti "uvid u primjenu i utjecaj ICT tehnologije na snažan razvitak obrazovanja u Republici Koreji koji je rezultirao pozicioniranjem njihovih učenika na sam vrh PISA lista". Na pitanja o putovanjima u Ameriku i Koreju iz Ministarstva su nam kratko odgovorili da su o njima "bile javne objave u svim medijima". O posljednjim putovanjima u Dubai i Istanbul, odnosno Ankaru doznali smo nešto više. U Turskoj je potpisao Izvršni program o suradnji u području znanosti i tehnologije, što će, objasnili su iz Ministarstva, "omogućiti provedbu zajedničkih istraživačkih projekata i prijavu na natječaje kojima se financira znanost u Europskoj uniji. U Dubaiju je Mornar sudjelovao i na trećem godišnjem Globalnom forumu o obrazovanju i vještinama na poziv UNESCO-a.

Između prvih i posljednjih putovanja Mornar je još bio u Londonu na Svjetskom obrazovnom forumu u siječnju ove godine, a lani u prosincu posjetio je Ljubljanu i Brdo pokraj Kranja.

Tko je sve to platio

U prosvjetarskim i akademskim krugovima množe se razne priče o svim tim putovanjima, od nagađanja tko ih je platio, tko je sve bio u izaslanstvu pa do toga što im je rezultat. Sve to pitali smo Ministarstvo, ali precizan odgovor nismo dobili. Tako i dalje ne znamo tko je sve bio u Koreji, Istanbulu, Dubaiju i Londonu na račun poreznih obveznika i što će to donijeti Hrvatskoj. 

>> Produžna nastava + matura + upisi = kaos 

>> Bijeg ministra Mornara otkrio gdje ministri skrivaju crne automobile

Obale duž Hercegovine
Pronašli dokaz da je u Ljubuškom nekad bila tropska obala
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
  • than:

    Samo se vozikaju, jedu, opijaju, spavaju u elitnim hotelima i sve ostalo na racun poreznih obveznika, a drzava u gorem stanju nego sto je bila kada su je preuzeli. Svi oni. I ovi i oni bivsi...

  • dr dragon:

    Mora jos iskoristit to sto je ministar jer nece dugo biti na tom polozaju.

  • feudalac:

    ...ministar Mornar je odbio uvrstiti izmjene zakona o sportu koji je predložio "njihov hajduk", u hitnu proceduru i sada možete pratiti kako počinje medijski reket protiv njega.