Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo i pravda vodi

Izlazne ankete - Konzervativci premoćno vode na poljskim izborima

Jaroslawa Kaczynski
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.10.2019.
u 22:16

S 43,6 posto glasova stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015. bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, trebala bi dobiti 239 mjesta u donjem domu koji ih ima 460, nakon ovih izbora, navodi institut Ipsos.

Konzervativci na vlasti u Poljskoj premoćno vode na parlamentarnim izborima u nedjelju i trebali bi zadržati apsolutnu većinu, prema izlaznim anketama. 

S 43,6 posto glasova stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015. bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, trebala bi dobiti 239 mjesta u donjem domu koji ih ima 460, nakon ovih izbora, navodi institut Ipsos.

"Iako je protiv nas bila snažna fronta, uspjeli smo pobijediti", rekao je Kaczynski.

"Nadam se da će sutra objavom rezultata biti potvrđen naš uspjeh. Pred nama su četiri godine teškog posla", dodao je.

"Moramo razmisliti o onome što smo uspjeli učiniti i zašto nas dio društva nije podržao", rekao je šef PiS-a, kojeg smatraju najutjecajnijm čovjekom u Poljskoj.

Apsolutna većina u donjem domu parlamenta pružit će PiS snažan mandat da nastavi svoje reforme pravosuđa, medija, kulturnih institucija, bankarskog sustava i energetskog sektora.

Glavna oporbena stranka Građanska platforma bi trebala dobiti 27,4 posto i 130 mjesta u parlamentu, koju bi pratila ljevica a 11,9 posto i 43 zastupnika, povratnica u parlament nakon 4 godine odsustva.

Konfederacija, krajnje desna stranka ultraliberala i nacionalista protivnika migranata, ulazi u parlament sa 6,4 posto glasova i 11 zastupnika.

Komentara 28

BR
Brandfackel2
22:46 13.10.2019.

Šteta što Hrvatska nije raskrstila sa komunizmom kao Poljska da ostvarimo značajniji rast. Udruženi sa Poljacima, Slovacima, Česima i Mađarima stvorili bismo svojevrstan bedem koji bi nam garantirao političku stabilnost i geostrateški značaj. Ovako sa ovim odnarođenim političarima, izdancima propaloga jugokomunizma, pripadamo dnu EUrope bez ikakvoga političkoga utjecaja tj. strani centri moći nam određuju i koliko papalina smijemo uloviti.

BE
Beitsche1
22:26 13.10.2019.

Jedna slobodna i razumna zemlja. Svaka cast dragi Poljski narode na slozi i razumu. Zivjeli

DI
dirižabl
22:23 13.10.2019.

Rastu po stopama od tri do pet posto....raskinuli sa komunizmom i socijalizmom i eto prosperiteta, ovim tempom za deset godina razvijeni kao Njemacka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije