Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izlazna strategija u BiH

28.01.2009.
u 23:00

Nova unutarnji teritorijalni ustroj BiH dogovoren između trojice lidera u Banja Luci Dragana Čovića, Sulejmana Tihića i Milorada Dodika tema je koja i poslije dva dana snažno trese cijelu zemlju. Najveći broj neslaganja i kritika stiže upravo iz BiH a sve više odobravanja od međunarodne zajednice koja je umorna od ovoga protektorata u koji su uložili više od deset milijardi dolara.

Potpora Lajčaka
- Dobro je da su se lideri sastali treći put i da to predstavlja proces. Nakon svakog sastanka postoji napredak u određenim pitanjima. Ustav je najteži dio posla i bilo bi prenaivno očekivati da jedan sastanak dadne konačni dogovor, rekao je Miroslav Lajčak, odlazeći Visoki međunarodni predstavnik u BiH.

- Predsjednik RH smatra kako bi bilo preuranjeno da se kao čelnik susjedne države izjašnjava o prijedlogu preustroja BiH prije nego što o tome jasno formuliraju svoja stajališta svi politički čimbenici te države i najšire javnosti, naveo je Ured predsjednika RH. Unutar BiH nastavljena je teška topnička bitka između samih potpisnika sporazuma hoće li nove granice četiri jedinice prelaziti sadašnja dva entiteta.

Tuđman optimist
Iako nije upoznat s detaljima novog sporazuma Miroslav Tuđman, bivši hrvatski šef obavještajne službe i sin prvog predsjednik, smatra kako je na tragu Badinterove komisije koja je kao uvjet priznanja Europske zajednice za BiH 1992. predložila ustroj BiH s tri nacionalne republike i Sarajevom kao glavnim gradom.

- Ako je dogovor građen na temelju onoga što je Europska zajednica postavila kao uvjet priznanja BiH o tri jedinice u kojoj bi jedan od naroda imao većinu, a Sarajevo kao distrikt, to je dobro polazište. To je jamstvo da se može osigurati konstitutivnost, ne na špapiru, nego u stvarnom smislu”, ocijenio je Tuđman. Hrvoje Šarinić, bivši premijer i predstojnik ureda predsjednika Franje Tuđmana, je posve pesimističan.

- Priča o BiH izgleda nema kraja. Koje god rješenje se postigne neće biti trajno. To je moje mišljenje. Ja sam jako pesimista što se tiče budućnosti BiH, rekao je Šarinić. Bivši predsjednik Federacije i ratni ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić ističe kako je sadašnji ustroj BiH neprihvatljiv za BiH.

- O vrijednosti sporazuma iz Banja Luke moći će se govoriti tek kada se vide zemljovidi i nadležnost budućih teritorijalnih cjelina, kaže Šoljić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije