Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brexit

Izlazak Britanije iz EU-a ugrozio bi gospodarstvo i radna mjesta

Boris Johnson i David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL
23.02.2016.
u 12:00

ismo koje je potpisalo 36 čelnika kompanija, sastavnica indeksa Ftse 100, vjerojatno će se iskoristiti premijer David Cameron

Čelnici trećine najvećih britanskih kompanija upozorili su danas u zajedničkom pismu upućenom tamošnjim medijima da bi izlazak Britanije iz Europske unije ugrozio britansko gospodarstvo i radna mjesta. 

U zajedničkom pismu upućenom britanskom listu Times, čelnici velikih britanskih poslodavaca, uključujući telekom grupu BT, maloprodajne lance Marks&Spencer i Asdu te naftnog diva BP, upozorili su da je pristup jedinstvenom tržištu EU-a kompanijama omogućio da rastu i otvaraju radna mjesta

"Kompanijama treba neograničen pristup europskom tržištu od 500 milijuna stanovnika kako bi nastavile rasti, ulagati i stvarati radna mjesta", stoji u pismu koje je potpisalo gotovo 200 poslovnih čelnika.

"Mišljenja smo da bi izlazak iz EU-a naštetio ulaganjima, ugrozio radna mjesta i doveo gospodarstvo u opasnost. Britanija će biti snažnija, sigurnija i bolje će joj ići ostane li članica EU-a", navodi se dalje u pismu, među čijim su potpisnicima izvršni direktori ili predsjednici 36 kompanija iz sastava londonskog Ftse indeksa dionica 100 najvećih kompanija. Pa ipak, mnogo velikih kompanija nije ga potpisalo, jer žele ostati neutralne po tom vrlo značajnom pitanju, o kojem se žustro raspravlja.

Pismo koje je potpisalo 36 čelnika kompanija, sastavnica indeksa Ftse 100, vjerojatno će se iskoristiti premijer David Cameron, koji se svim silama trsi ne bi li uvjerio Britance da na referendumu zakazanom za 23. lipnja podrže ostanak Britanije u 28-članom EU.

U ponedjeljak je britanska funta zabilježila najveći dnevni gubitak u posljednjih gotovo šest godina zbog zabrinutosti da bi Britanci mogli glasati za izlazak iz EU-a nakon što je utjecajni londonski gradonačelnik Boris Johnson kazao da će se zalagati za izlazak Britanije iz članstva, podsjeća Reuters. 

>> Prvi čovjek Londona najavio da će predvoditi izlazak Velike Britanije iz EU

Komentara 3

Avatar softmoby
softmoby
14:44 23.02.2016.

eu nasjela na blef podmuklih engleza ... nikad pa ni tad nebi oni izašli jer imaju i te kakvu korist, a i Škoti su rekli da je za njih to neprihvatljivo isto vjerujem misle i Irci, tako da englezi vjerojatno nebi riskirali raspadom UK iliti Velike britanije ... dakle eu je popušila od engleza

PI
pistaljka
20:05 23.02.2016.

Izgleda kao glupost, a ustvari je dvostruka prevara. Prevara naroda - treba osigurati neuspjeh referenduma, te prevara EU - treba se kroz stvarnu i umjetnu krizu popeti na čelo EU satrapije, jer samo tako se može po treći put uništiti Njemačku unutar 100 godina. No, oni koji upravljaju današnjom politikom svih EU zemalja, imaju malo perfidniji plan - uništenje ne samo Njemačke, nego i Britanije i ostatka Europe, kakvu smo do sada poznavali. Njihov uspjeh trenutno izgleda siguran - oružje, politika i godina milosrđa su u koaliciji sotonine sinagoge.

AA
aabbcc
18:24 23.02.2016.

Izlazak VB prijeti stvaranju 2 i vise novih unija kao konkurencija kvalitetu zivota i dobru u Evropi, slicno kao nekada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije