Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Celjak

'Izgubljeni životi ne mogu se vratiti, danas gradimo dom'

Sisak:  Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak posjetio tvrtku Euroart93
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
04.08.2020.
u 19:46

Razvoj Siska mora ići u smjeru znanosti, obrazovanja, kreativnih industrija i modernih tehnologija

Ivan Celjak, magistar prava, 37-godišnjak, predsjednik sisačkog HDZ-a, jedan je iz nove generacije HDZ-ovaca, mlad, obrazovan, a da se s njim u budućnosti računa pokazuje i to da su ga u stranci stavili na listu za Sabor prije „jačih“ HDZ-ovih imena iz Sisačko-moslavačke županije. U Sabor je ušao direktno, s petog mjesta, osvojivši i popriličan broj preferencijskih glasova. Kao pravnik, izabran je i u četiri saborska tijela – Mandatno-imunitetno povjerenstvo, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbor za zakonodavstvo i Odbor za pravosuđe.

Jeste li se iznenadili visokom pozicijom na saborskoj listi? Jesu li vas iznenadili i rezultati izbora?

HDZ je moderna, demokršćanska, europska stranka, a predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković s punim povjerenjem daje priliku mladim ljudima. Lista HDZ-a u 6. izbornoj jedinici bila je spoj iskustva, mudrosti, mladosti i nove energije koju je predvodio dr. sc. Davor Božinović i upravo je on kao nositelj liste prepoznat kao iskusan, vrhunski stručnjak koji je operativno sudjelovao i sudjeluje u rješavanju svih kriznih situacija koje su nas zadesile. Rezultati parlamentarnih izbora na području RH, u našoj 6. izbornoj jedinici, Sisačko-moslavačkoj županiji i Sisku su izvrsni. Više od 2600 glasova prednosti u odnosu na SDP koji u Sisku vodi gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je najveća prednost i najveća pobjeda HDZ-a u povijesti svih izbora. Ujedno je nastavljen i niz HDZ-ovih pobjeda, ali i poraza SDP-a i Kristine Ikić Baniček u Sisku nakon mjesnih i europskih izbora.

Dali ste i ostavku na mjesto dožupana kako biste aktivirali saborski mandat. Što očekujete od svog saborskog mandata?

Nespojiva je dužnost zamjenika župana i saborskog zastupnika. Ovom prigodom želim zahvaliti svima s kojima sam surađivao dok sam obavljao poslove zamjenika župana. Suradnja s predstavnicima udruga, građanima, kolegama nastavit će se i dalje s novog radnog mjesta. Obveza saborskih zastupnika je voditi brigu o svim građanima RH i ravnomjernom razvoju naše domovine. Prije svega ovaj sjajan rezultat u Sisku je poticaj za još predaniji i odgovorniji rad te borbu za realizaciju projekata u Sisku.

Sin ste poginulog hrvatskog branitelja Marijana Celjaka, osnivača prve dragovoljačke postrojbe osnovane u Domovinskom ratu, jednog od junaka obrane Siska. Što za vas znači akcija Oluja i njezino obilježavanje?

Sisačka bojišnica bila je najduža linija bojišnice u Domovinskom ratu, 3. rujna 1991. u Sisku je oslobođena prva vojarna JNA u Domovinskom ratu. Naša županija je druga iza Vukovarsko-srijemske po stradavanju. U Baćinu se nalazi druga po broju žrtava masovna grobnica u RH iz Domovinskog rata, u jednoj noći ubijeni su svi stanovnici sela Kostrića, a naša županija je, nažalost, i druga po broju masovnih grobnica. Oluja budi posebne osjećaje. Tugu zbog stradanja civila i naših hrvatskih branitelja, ali i ponos na naše pale junake i žive heroje koji su nam osigurali slobodu, samostalnost i neovisnost.

Kako tumačite ovogodišnju obljetnicu akcije Oluja, s obzirom na to da će u Knin doći potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, ali i da će Vlada sudjelovati u obilježavanju godišnjice zločina u Gruborima?

Danas, 25 godina nakon završetka Domovinskog rata, jasno je tko je bio agresor, a tko je obrambena, osloboditeljska vojska. I danas su prisutne bolne teme iz Domovinskog rata i za neke neće nikada ni nestati. Vrijeme ne može vratiti izgubljene živote, narušeno zdravlje. Niti izbrisati bolne obiteljske tragedije, a s mržnjom se ne smije i ne može živjeti. Jedan od naših najvećih heroja iz Domovinskog rata, general Ante Gotovina, prije osam godina rekao je „okrenimo se budućnosti“. Hrvatska je danas zemlja u kojoj mi, djeca onih koji su stvarali našu domovinu u Domovinskom ratu i pripadnici nacionalnih manjina gradimo svoj dom, tu su nam obitelji, tu živimo i radimo. I danas gradimo bolju budućnost u Kninu, Sisku i drugim dijelovima Lijepe Naše.

Smatrate, dakle, da premijer ispravno vodi HDZ i Hrvatsku?

Nijedna Vlada dosad nije uložila toliko napora da se gospodarski i politički stabilizira situacija u Hrvatskoj koliko je uložila Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića. Koliko povjerenje građana uživa, pokazali su rezultati nedavno provedenih parlamentarnih izbora.

U stranci računaju na vas, što dalje?

Vlada Andreja Plenkovića osigurala je posredno ili neposredno više od 700 milijuna kuna za područje Siska. Gaming industrija je najbrže rastuća industrija u svijetu. Tehnička škola Sisak prva je uvela smjer tehničar za razvoj videoigara. U bivšoj Domobranskoj vojarni u Sisku kreće projekt regionalnog centra kompetentnosti. Razvoj Siska mora ići u smjeru znanosti, obrazovanja, kreativnih industrija i modernih tehnologija.

Odustao sam od rukometa jer sam se teško ozlijedio

Bili ste perspektivni sportaš? Kako ste se odlučili na politiku i HDZ?

Odmalena sam igrao nogomet, rukomet i košarku. Nakon što je u Sisku ponovno osnovan rukometni klub, vratio sam se rukometu. Na zadnjem treningu nakon ulaska u Prvu ligu, teško sam ozlijedio koljeno. Jedan od osnivača sisačkog HDZ-a bio je moj otac.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
19:49 04.08.2020.

Treba tražiti da genocidni smerdijanski pašaluk plati ratnu odštetu Hrvatskoj, minimalno 100 milijuna eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije