Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Izgubili kontrolu nad 50 nuklearnih raketa zbog greške na računalu

Minuteman ICBM (1)
Foto: USAF
1/4
27.10.2010.
u 14:33

Trećina od 150 interkontinentalnih balističkih projektila ostala je bez nadzora zbog računalne greške koju navodno nisu skrivili hakeri

U subotu je nuklearno zapovjedništvo u Cheyenneu na malo manje od jedan sat izgubilo nadzor nad 50 strateških interkontinentalnih raketa u podzemnim lansirnim silosima. Jedini način da se upravljanje tim nuklearnim arsenalom vrati jest da predsjednik SAD-a uzleti zrakoplovom Air Force One, što se nije dogodilo zahvaljujući isključivo brzom vraćanju kontrole. O incidentu u zapovjedništvu 90. raketnog krila zračne baze F. E. Warren u Wyomingu predsjednik Barack Obama obaviješten je u utorak, kad je o incidentu izvijestio i list The Atlantic.

Na računalima kojima se nadziru razni sklopovi raketa više od 55 minuta stajala je poruka "LF Down", što je značilo da raketaši nisu imali komunikaciju s raketama niti su nad njima mogli izvoditi sigurnosne protokole.

- Ovakvo što nam se nije nikad dogodilo. U iznimnoj neprilici izgubimo na trenutak nadzor nad 5, 6 ili 7 od 150 raketa koje kontroliramo, ali nikad nad 50 - objasnio je zaduženi časnik The Atlanticu.

Vojni je glasnogovornik priopćio da nadzor nad većinom raketa nijednom nije bio ispušten, a Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je da nacionalna sigurnost ničim nije bila ugrožena, a nije bila umanjena ni predsjednikova sposobnost da rukuje nuklearnim arsenalom.

Pravi razlog zašto su računala za nadzor 50 interkontinentalnih balističkih raketa tipa Minuteman III zatajila još nije poznat, ali je Pentagon požurio javnost obavijestiti da se greška nije dogodila zbog neovlaštena upada u računalni sustav.

Usput budi rečeno, u Cheyenneu u Wyomingu je od svibnja 1958. godine u planini i zajedničko raketno obrambeno zapovjedništvo NORAD koje bi trebalo nadzirati arktičko nebo i rano upozoriti na eventualni raketni napad iz Rusije.

Komentara 9

DR
Drazen_R
15:39 27.10.2010.

iranci ih jebu virusima

Avatar commentator
commentator
18:09 27.10.2010.

Ovo jepravi primjer da nas samo Bog čuva od imbecilnosti. Ateisti bi se trebali čim prije \"Probuditi.\" A ovakve vjesti se ispuštaju znajuči da če ih mediji prihvatit i \"napumpat\" i tako če se postići ono što se želi, a to je da se ljudima širom svijeta utisne u podsvijest onaj osječaj straha koji je već u mnogima postalo normalno. Osječaj straha i nesigurnosti, na taj način se ljudima oduzima volja i snaga za bilo kakvu reakciju ili iskazivanje svoje volje, kao protesti protiv nepravdi i slično, (hrvatska je tu dobar primjer, od političara na niže se čiste cipele u evropi i čizme u iraku i afganu, a ljudi samo vegetiraju i troše.) Ali koga briga za te vijesti i za taj svijet, može sad prasnuti, za vjernika koji isčekuje svoga Gospodina i osloboditelja. Koga briga za ovaj svijet, kada je vjerniku osigurano Kraljevstvo Nebesko. Ima vjernika ima nevjernika, a samo Bog \"oteže\" sa svojim dolaskom, da bi se još mnogi spasili. Bog oteže, jer da nije tako, ovi neodgovornici, bi sve rasturili već \"jučer.\" Zato zamislite se dobro, jer je vrijeme \"kratko.\"

JA
jankoprekobrda
18:03 28.10.2010.

Za to vrijeme Bin Gladen je obavio sto je trebao, sada amerikenjci mogu dalje kenjati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije