Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izgradnja riječkog Waterfronta na Porto Barošu 2015. godine

Do kraja travnja raspisat će se međunarodni natječaj za razvoj i uređenje Delte i Porto Baroša koje će se odvijati po fazama, a do kraja godine bit će izabran investitor.
07. ožujka 2013. u 15:17 1 komentara 7 prikaza
Porto Baroš, portal
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Stvaranje riječkog \"waterfronta\" koji će prenamjenom prostora Delte i Porto Baroša spojiti lučki i urbani dio grada u prostor na kojem će na čak 170 tisuća kvadrata niknuti novi atraktivni gradski kvart s turističkim, kulturnim, poslovnim, stambenim i rekreativnim sadržajima i Rijeku napokon vratiti moru na korak je bliže svom ostvarenju. Do kraja travnja, najavili su u četvrtak riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak i predsjednik uprave riječke Luke Vedran Devčić, raspisat će se međunarodni natječaj za razvoj i uređenje Delte i Porto Baroša koje će se odvijati po fazama, a do kraja godine bit će izabran investitor.

Uređenje tog obalnog dijela grada sastavni je dio Rijeka Gateway projekta, a specifičnost natječaja za Deltu i Porto Baroš jest da se u postupku objedinjuje odabir najpovoljnijeg ponuđača koji će uz financijsku ponudu morati dati i svoju viziju prostora – urbanističko – arhitektonsko rješenje .

Govoreći o projektu koji će bitno promijeniti sliku Rijeke gradonačelnik Obersnel naglasio je da se rijetko kada izrađuju projekti cijelog gradskog kvarta jer je riječ o više od 15 hektara prostora, no uvjeren je da će sadržaji, osobito na južnom dijelu široki obalni rub namijenjen rekreaciji i najveći gradski park i trg kakav grad nema, za Riječane značiti novu kvalitetu života u gradu. Na sjevernom je dijelu prostora predviđena gradnja , hotela, niza restorana, kongresnog centra, stambenih zgrada, a prva faza projekta čija bi gradnja po optimističnim prognozama trebala početi 2015. godine, bude li nakon izbora najpovoljnije ponude tijekom 2014. godine izrađen projekt i ishodovane građevinska dozvola, bila bi na prostoru Porto Baroša i manjem obalnom dijelu Delte.

Zainteresiranih investitora, očekuje se, bit će, a ako je suditi po mnogobrojnim upitima prošlih godina dok su trajale pripreme za projekt, kao i dostavljenih 36 pisama namjere koja su stigla, izbor najpovoljnijeg ulagača bit će zahtjevan posao. Jedan od zainteresiranih je i Goran Štrok koji je najavio namjeru da se vrati u Rijeku upravo kao investitor ovog projekta, a nagađalo se da je i Gabriele Volpi, vlasnik HNK Rijeke također zanteresiran za gradnju marine u Porto Barošu.

>>Predstavljen program nove administrativne podjele Rijeke

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas