Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor

Izglasovano skidanje imuniteta bivšem premijeru Sanaderu

sanader
PIXSELL
30.09.2011.
u 12:19

Sa 96 glasova za, jednim suzdržanim i jednim protiv potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva

U prijepodnevnim satima Sabor je sa 96 glasova za, jednim suzdržanim i jednim protiv potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu ukine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak u slučajevima Hypo banke i Ina – MOL.

Podsjetimo, što se tiče slučaja Hypo banke, USKOK je zatražio, a MIP početkom mjeseca odobrio zahtjev da se Sanaderu skine imunitet kako bi ga se kazneno gonilo zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog profiterstva jer je u vrijeme ratne opasnosti, kada je navodno primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj, bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Ova optužnica za aferu Hypo prva je optužnica protiv Sanadera, ali i prva koja se odnosi na ratno profiterstvo u pretvorbi i privatizaciji.

Drugi razlog ukidanja imuniteta bivšem premijeru je sumnja da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava toj mađarskoj kompaniji u Ini.

Osim ukidanja imuniteta Sanaderu, 97 zastupnika prihvatilo je MIP-ovu odluku o ukidanju imuniteta HDZ-ovu zastupniku, bivšem nogometašu i čelniku Hajduka Vedranu Rožiću protiv kojega je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo optužnicu zbog sumnje u gospodarsku zloporabu u tom nogometnom klubu. Dva su zastupnika bila suzdržana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije