Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izetbegović opet najavio jačanje obrambene moći BiH i pozvao Bošnjake na jedinstvo

To je nužno da se ne bi ponovila 1992. godina kada se BiH oslabljena i razoružana suočila s agresijom, izjavio je.
18. studenoga 2018. u 00:03 68 komentara 2397 prikaza
Bakir Izetbegović
Foto: DPA/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je u subotu da je nužno jačati obrambenu moć njegove zemlje i pritom je Bošnjake pozvao na jedinstvo jer ih sve više ugrožavaju politike koje se vode na hrvatskoj odnosno srpskoj strani. 

Eurovojska Europske obrambene snage Stvara se vojska EU, Hrvatska ostaje uz Ameriku

Sudjelovanje u obilježavanju obljetnice formiranja Sedme muslimanske Brigade Armije BiH u Zenici Izetbgeović je iskoristio kako bi ponovio svoje ranije poruke da se BiH mora naoružati i tako odgovoriti na vojno jačanje Hrvatske i Srbije.

To je nužno da se ne bi ponovila 1992. godina kada se BiH oslabljena i razoružana suočila s agresijom, izjavio je.

"Vidite te raketne sustave i zrakoplove po Srbiji i Hrvatskoj i mi u svemu tome moramo držati balans jer slabost privlači agresiju", kazao je Izetbegović dodajući kako je pravi odgovor na to jačanje vojne industrije u BiH.

noćna mora za beograd Kosovski vojnici Srbi, Vučić: 'Obučavaju ih da pucaju na svoje'

Spomenuo je da se u tvornicama u BiH dovršavaju pripreme za početak proizvodnje novih pušaka, a već se proizvode haubice, višecjevni raketni bacači i dronovi te različite vrste streljiva.

"Danas i ovdje ponavljam: jačat ćemo namjensku proizvodnju", kazao je Izetbegović.

U takvu opasnom okruženju Bošnjaci moraju zbiti svoje redove i ne dopustiti unutarnje političke podjele, upozorio je Izetbegović i objasnio da je zato i pozvao sve političke stranke koje okupljaju pretežito bošnjačke birače na uspostavu zajedničkog bloka koji bi sudjelovao u vlasti i suprotstavio se politikama podjele. Po Izetbegoviću te politike podjele vode političari i stranke s hrvatskim odnosno srpskim predznakom.

Titel: Združena taktička vježba s bojevim gađanjem Stoljeće pobjednika 1918-2018 'Stoljeće pobjednika' Vučić najavio vojni proračun od milijardu eura: 'Dramatično snažimo vojsku'

"Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, Hrvatski narodni sabor (HNS) se ujedinjuje međusobno, a samo Bošnjaci ovih dana pričaju o dodatnom razjedinjenju. Ja ih ponovo pozivam da to ne rade i da napravimo probosanski blok koji će sve ove sile držati pod kontrolom. Neka prestanu s unutarbošnjačkom prepirkom i svađom", kazao je Izetbegović.

Njegova Stranka demokratske akcije (SDA) suočena je s realnom mogućnošću da ostane izvan vlasti u dijelovima BiH s bošnjačkom većinom jer je stranke građanske i ljevičarske orijentacije ne žele prihvatiti kao koalicijskog partnera i pokušavaju uspostaviti nove vlade u županijama bez SDA.  

VIDEO Obuka kosovske vojske

 

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • Avatar moderatorVLjednoumnakomunjara
  moderatorVLjednoumnakomunjara:

  Bakire to si pričaj svojim podguznim mušicama, nama nećeš izigravati žrtvu jer vi to niste....Što se odnosa vas nezahvalne bagre i Hrvatske tiče , Istina je bitno drukčija i ona vrlo grubo opovrgava izjavu Bakira Izetbegovića kako bošnjačko-muslimanska Armija BiH ... prikaži još! nije činila sustavne zločine, nego se tu i tamo dogodio neki incident. U sukobu Armije BiH i HVO-a muslimanske snage ubile su 1051 hrvatskog civila, od toga je bilo 930 odraslih hrvatskih civila i 121 dijete. Bošnjačko-muslimanske vojne i civilne vlasti su tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba uspostavile 331 logor i zatvor, u kojima je bilo zatvoreno 14.444 logoraša ili zatvorenika od čega su 10.346 bili civili, a 4098 vojnici. Od toga broja 632 logoraša i zatvorenika su ubijena, a njih 50 okrutno je pogubljeno na ritualan način odsijecanjem glave. Spominjane su srušene džamije i izgrađeni jubilarni križ na Humu pa valja podsjetiti da su pripadnici Armije BiH i islamistički dragovoljci pod njihovim zapovjedništvom ukupno uništili ili oštetili 294 katolička vjerska objekta, i to 75 crkava, sedam samostana, 94 kapele, 49 župnih kuća i objekata te 69 groblja.

 • josip:

  ljigavac izgubio izbore pa sat plaši ratovima

 • sokodnaranče:

  Samo neka muslimani prijete. Neka se paze bolje..