Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bakir Izetbegović:

'Naš odnos prema Hrvatskoj je benevolentan. No, neka nam ne drže lekcije o radikalizmu'

Bakir Izetbegović
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
28.12.2016.
u 13:07

Izetbegović je izjavio da njegova zemlja i bošnjački narod koji on predstavlja žele najbolji mogući odnos s Hrvatskom.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu da njegova zemlja i bošnjački narod koji on predstavlja žele najbolji mogući odnos s Hrvatskom, no smatra neprihvatljivim izjave da je sigurnosno stanje u BiH gore nego što doista jest.

"Naš odnos prema Hrvatskoj je doista benevolentan. Ruka je pružena i nikada nije došao problem sa strane BiH osim problema onečišćenja iz rafnerije u Bosanskom Brodu", kazao je na konferenciji za novinare Izetbegović, ujedno i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Izetbegović nije izrijekom spomenuo hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, no jasno je na nju aludirao kada je kazao da smatra neprihvatljivim izjave o tome da se u BiH vraćaju tisuće radikaliziranih ratnika iz Sirije i Iraka.

Grabar Kitarović je početkom mjeseca rekla kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca te da se ne može se zanemariti niti ''utjecaj nekih drugih država'' na susjednu zemlju.

"Neka nam ne drže lekcije o emancipaciji i da su zabrinuti radikalizmom. Radikalizam je mogao biti još gori nakon toga što su razne strane učinile Bošnjacima u BiH. Niti jedan odlazak na strana ratišta, a vratilo se 40-ak ljudi, nije doveo do incidenata", kazao je Izetbegović.

Zamolio je Hrvatsku i sve druge na Balkanu da dvaput razmisle prije nego što bilo što kažu o BiH.

Ocijenio je da izjave o tisućama potencijalnih terorista u BiH mogu biti izravna zapreka nastojanjima te zemlje da se što prije priključi Europskoj uniji.

"Kakva je to poruka za EU? To definitvno koči članstvo BiH u EU a Hrvatska je obećala biti glavni lobist BiH na tom putu", kazao je Izetbegović iznoseći ocjenu kako je u 2016. godini eksremizam u njegovoj zemlji "gubio energiju i očevidno jenjava".

Poručio je kako je SDA spremna na iskrenu suradnju s HDZ-u BiH ne bi li se rješio problem statusa Hrvata u toj zemlji. Najvećoj hrvatskoj stranci poslao  je poruku kako u SDA sada čekaju njihove prijedloge za izmjene izbornog sustava i rješenje ustroja Mostara.

"Bošnjaci će to razmotriti u najboljoj namjeri", kazao je Izetbegović.

Konstatirao je kako je jasno da u BiH nitko nikome više neće moći ništa nametnuti a iluzija je vjerojati da se dvojica mogu dogovoriti na račun trećega.

"SDA će učiti sve da se posignu dogovori, da se očuva mir i zajamči sigurna budućnost", rekao je Iztebegović poručivši kako je takvo ponašanje model za sve, jer "počne li brod tonuti, svi u njemu će se utopiti a ne samo Bošnjaci".

Komentara 7

TO
tolitol
13:58 28.12.2016.

U čije im on govori? U ime te cijele zemlje? Ili u ime samo jedne od triju tamošnjih etničkih zajednica? Ili će on, htio-ne htio, shvatiti razliku, ili će BiH uskoro prestati postojati. Pa će tada doista kada bude govorio u ime Bošnjaka govoriti u ime neke zemlje. Paradoksalno je da tek tada u Hrvatskoj više gotovo nikoga neće biti briga što se događa u toj Hrvatskoj susjednoj zemlji. A možda je tako i najbolje. Jer je sadašnja BiH ono što Ameri zovu "failed state".

DU
Deleted user
16:39 28.12.2016.

Bakir slabo pamti....tko je ubio one vojnike Bih, tko je u Zvorniku ubio policajce, tko je pucao po američkoj ambasadi, tko je ubio hrvatsku obitelj za Božić kraj Konjica, tko je izvršio atentat na ministra Leutara, tko tuče onog hodžu po Bihaću jer osudjuje vjerski fanatizam? Ajde Bakire šuti.

Avatar Bucka.
Bucka.
17:22 28.12.2016.

Bošnjaci=Jugovići, umjetno stvoren vještački narod bez identiteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije