Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Bihaću i rijeci

Izetbegović i Josipović 'ispeglali' izjavu koja je uzbunila Sarajevo!

bakir izetbegovic, josipovic (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
13.04.2011.
u 21:30

Izetbegović i Josipović obišli su i gradilište islamskog centra u Rijeci, koji bi trebao biti otvoren 3. listopada ove godine.

Predsjednik Republike Ivo Josipović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastali su se u Bihaću, nedugo nakon što je izjava hrvatskog predsjednika Reutersu o mogućem utjecaju zbivanja u Libiji na Bošnjake u BiH izazvala gomilu reakcija.

Iza zatvorenih vrata Josipović i Izetbegović, kako doznajemo, samo su potvrdili dobre odnose i objasnili da je izjava nesretno interpretirana. Izetbegović je bio prvi političar iz Sarajeva koji je javnost u BiH umirio da Josipovićev istup ne predstavlja nikakvu poruku protiv Bošnjaka. Josipovićevi su potezi, inače, u znatnoj mjeri stabilizirali odnose u regiji i samoj BiH, budući da je prigodom prvog posjeta Bosni i Hercegovini priznao grijehe hrvatske politike iz 90-ih te se poklonio svim žrtvama protekloga rata.

Hrvatski predsjednik ipak novinarima nije dodatno komentirao svoju izjavu. Dvojica su predsjednika s izaslanstvom Unsko-sanske županije razgovarali i o mogućem megaprojektu suradnje RH i BiH vrijednom 2,7 milijardi eura na pokretanju aerodroma Željava kao cargo luke na koju bi slijetali veliki zrakoplovi. Željava je prije rata bila vojni aerodrom JNA.

Obišli gradilište islamskog centra u Rijeci

Izetbegović i Josipović obišli su i gradilište islamskog centra u Rijeci, koji bi trebao biti otvoren 3. listopada ove godine. Izetbegović je tom prilikom čestitao na prekrasnom objektu za čiju je gradnju kamen temeljac položen u listopadu 2009. godine i predsjedniku Josipoviću na odnosu hrvatske države i hrvatskog naroda. I predsjednik Josipović pridružio se četitkama te kazao kako je to dokaz da Hrvatska jest zemlja vjerskih sloboda i nacionalnih manjina, a hrvatski Ustav jamči vjerske slobode i prava nacionalnih manjina.

- Sretan sam što je Hrvatska, Rijeka i Primorsko goranska županija jedno od mjesta gdje zaista svi mogu slobodno živjeti. Siguran sam da ovaj centar biti mjesto prijateljstva i povjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, između katolika, muslimana, pravoslavaca i svih onih drugih koji ovdje žive i prakticiraju svoju vjeru - kazao je Josipović i zahvalio Izetbegoviću na dolasku.

Izetbegović je pozvao Bošnjake se odazovu popisu stanovništva i slobodno izjane o svojoj nacionalnosti i vjerskoj pripadnosti čemu se pridružio i predsjednik Josipović koji je pozvao sve nacionalne manjine, ovom prilikom osobito Bošnjake, da to učine bez sustezanja jer Hrvatska je slobodna zemlja.

Komentara 65

BL
Blizard
23:25 14.04.2011.

Jospickovic se izvinjava BiH za ono sto su ucinili Hrvati u domovinskom ratu za BiH!!!!!!!!!!! Koji ljigavac ,mora da je prespavao Domovinski rat !!!!!!! Samo tvoj opoziv moze pomoci HRVATSKOJ!! HI.

DU
Deleted user
23:09 13.04.2011.

Lazanski je trebao biti savjetnik Josipovića, da se ne krije iza \"light\" verzije koju zastupa Dejo. Tip je dao takve izjave o vukovarskim žrtvama da ti pamet stane! Nije on kriv, proveo cijeli Domovinski rat pod Jorgan planinom, nego oni koji mu takve \"bube\" u uho stave... I plaćeni su za to iz smjera državni proračun RH!

ZA
zagabria1
10:14 14.04.2011.

Josipovic djeluje pametan i trebao bi paziti sto govori. Definitivno losa izjava. A i treba vec jednom nauciti tko nas je napadao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije