Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve napetiji odnosi

Izetbegović: Dodik provodi državni udar. Hrvati, budite uz BiH

Bakir Izetbegović
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
15.02.2020.
u 16:41

Dodik najavio da će blokirati rad vlasti sve dok u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine budu stranci

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prijetnjama blokadom vlasti pokušava provesti “tihi državni udar”, objavio je jučer sarajevski “Dnevni avaz”. Izetbegović je istodobno HDZ-u BiH poručio kako priklanjanjem Dodiku u sadašnjoj krizi sigurno neće dobiti izmjene izbornog zakona kakve očekuje.

Zastupnici srpske nacionalnosti u parlamentu BiH počeli su provoditi najavljenu blokadu rada državnih tijela onemogućivši time usvajanje svih zakonskih prijedloga i promjena koje su bile na dnevnom redu sjednice Gornjeg doma parlamenta.

SDA: Kao i 2009. godine

Razlog tome je što su dužnosnici iz Republike Srpske nezadovoljni djelovanjem Ustavnog suda BiH koji je prije nekoliko dana presudio da su neke odredbe zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je usvojio parlament RS neustavne. Prema pravorijeku Ustavnog suda, zemljište koje ima status javnog dobra ne može biti vlasništvo entiteta nego države BiH. Još i prije blokade u Gornjem domu parlamenta član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako im Ustavni sud BiH otima imovinu te traži donošenje novog zakona na tom sudu i odlazak tri strana suca iz sustava. Najavio je i kako će blokada rada državnih tijela vlasti potrajati sve dok se taj zahtjev ne realizira.

Djelomičnu krivnju za takvo stanje Izetbegović je prebacio i na međunarodnu zajednicu te na Tužiteljstvo BiH jer do sada nisu reagirali na slične ucjene i ultimatume te nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

– Upravo njihova neodlučnost, ziheraštvo i kukavičluk ohrabrili su ovako štetno i bahato ponašanje. Flagrantno, nedvojbeno i drsko suprostavljanje, pa i izrugivanje presudama Ustavnoga suda BiH i autoritetu Ureda visokog predstavnika (OHR) prošlo je bez sankcija i pravoga odgovora i to nas je dovelo u ovu situaciju – ocijenio je Izetbegović.

Novi je samo razlog za blokadu

SDP-ov zastupnik Denis Bećirović zatražio je da se na dnevni red kao hitna točka uvrsti informacija o Dodikovu protuustavnom djelovanju.

Iz SDA ističu kako je to samo još jedan u nizu kontinuiranih napada iz RS-a na tijela državne vlasti te podsjećaju da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. tražeći da se ne produži mandat stranim tužiteljima i sucima u pravosudnim tijelima te da je rezultat svega bila još veća i permanentna kriza do koje je došlo jednostranim potezima RS-a.

Komentirajući najnovije događaje u BiH, politička analitičarka Ivana Marić kaže da su razne blokade u BiH ustaljene i zapravo već normalno stanje.

– Za nas u BiH iznenađenje je kada vlast funkcionira, tako da nam ovo nije ni novo ni iznenađujuće. Novi je samo razlog za blokadu. Uza sve, politički čimbenici u BiH jako dobro znaju do koje granice mogu i smiju ići i jako paze da ih ne prijeđu – kaže Marić.

Komentara 118

AG
Agricola
16:56 15.02.2020.

Ja sam bio pripadnik HV-a u ratu i cijeli rat sam proveo ratujući protiv Srba. Protiv Muslimana nisam ratovao. Međutim, kad se realno osvrnem na prošlost moram zaključiti da su Muslimani gori. Srbi su nam bili neprijatelji od prvog trenutka,enutka, tako su se postavili i s njima smo stalno imali jasan neprijateljski odnos. Međutim, Muslimani su nam glumili saveznike da bi nas u siječnju 1993. godine podlo napali i zabili nam nož u leđa. Mi smo im gole glave spasili a oni su nas optužili da smo izvršili agresiju na njih. I zbog tih njihovih laži danas po presudama haškog suda ispada da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH a da Srbija s ratom u BiH nije imala nikakve veze. Izdajica je gori od neprijatelja i zato su Muslimani gori od Srba. Podržavam srpski zahtjev za otcjepljenjem Republike Srpske kao i hrvatski zahtjev za obnovom Hrvatske Republike Herceg-Bosne prema planu Owen-Stoltneberg u granicama dogovorenim sporazumom Vance-Owen.

MP
miroslav.petkovic.7564
17:11 15.02.2020.

E neces Bosnjo.a jeste se smijali kad ste nama Hrvatin izabrali KOMSICA. E sad se placa ceh. Za HRHB.

KA
kalimera
16:46 15.02.2020.

Hrvati,budite uz BiH a mi,Bošnjaci,će mo vam predstavnike izabrati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije