Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEKST HIMNE 'Prepravljeni' prijedlog teksta himne BiH upućen Parlamentu BiH

Izbrisane Hercegovina, Krajina i Bosna u himni

25.06.2009.
u 23:00

Vijeće ministara BiH dostavilo je u parlamentarnu proceduru «prepravljeni» prijedlog teksta državne himne, čiji su autori Dušan Šestić i Benjamin Isović. U odnosu na izvorni prijedlog, koji je predstavljao svojevrsnu kompilaciju zasebnih tekstova dvojice autora, državna Vlada unijela je političke korekcije, kako bi konačni prijedlog bio prihvatljiv svima u Parlamentu BiH.

Promjene u strofama
Promjene su pretrpjele sve strofe, osim posljednje u kojoj se poručuje kako «mi idemo u budućnost zajedno». Čini se da samo ova završna poruka iz himne nikome nije bila sporna. Politička, a ne umjetnička koplja, lomila su se oko zemljopisnih odrednica koje su se spominjale u izvornom prijedlogu. Naime, jednima je bilo sporno što se u tekstu ne spominje more, dok je drugima pak zasmetalo zasebno spominjanje Hercegovine, Krajine i Bosne.

Kompromis je pronađen u tome što su riječi «plavo nebo Hercegovine» promijenjene u «plavo more Bosne i Hercegovine». Nadalje «zemlja Bosna» u prvoj strofi je ostala samo «zemlja», a ista riječ ubačena je i umjesto «Krajine» u trećoj strofi. Tako su zapravo iz himne izbačene sve tri regije koje su neke sumnjičavce podsjetile na «tri entiteta».

Tekst na klupama
Prepravljeni prijedlog teksta himne pred zastupnicima bi se trebao naći već na sljedećoj sjednici, kada će biti poznato jesu li na ovaj način otklonjene sve političke sumnje. Parlamentarci s kojima smo razgovarali tvrde da su spremni i zažmiriti na određene propuste u tekstu i na narušavanje umjetničkog sadržaja, kako bi se postiglo da država Bosna i Hercegovina osam godina nakon prihvaćanja melodije dobije i tekst himne.

Povjerenstvo koje je radilo na njegovom izboru tvrdi da je to «bio rezultat višestrukih i detaljnih usuglašavanja, te da tekst himne ima estetski uvjerljiv i politički prikladan i općeprihvatljiv sadržaj za sve».

Mnogi su skeptički kako će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti službeni tekst himne upravo zbog nesuglasica oko sadržaja teksta, ali uskoro ćemo i to saznati od zastupnika u Parlamentu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije