Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIHVAĆENA ŽALBA

Izborni zakon BiH je neustavan

Glasačka kutija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.12.2016.
u 14:10

Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio je žalbu vezanu za diskriminaciju o načinju biranja Hrvata u Dom naroda Federacije BiH

Ustavni sud BiH djelomično je na sjednici koja je započela u četvrtak prihvatio žalbu koju je prije više od dvije godine uputio tadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić koja se tiče ispravljanja diskriminacije o načinu biranja zastupnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH, objavio je Ustavni sud, a sličnu informaciju ranije je neslužbeno dobio i sam Ljubić.

Naime, Ustavni sud BiH je utvrdio kako odredba u dijelu: “Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji” i odredbe poglavlja 20. Prijelazne i završne odredbe članka 20.16A stavak 2. toč. a.-j. Izbornog zakona nisu u skladu s člankom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što očito impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim političkim predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru zastupnika u Dom naroda FBiH onog konstitutivnoga naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, što je suprotno načelu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Ustavni sud BiH je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostave ove odluke uskladi prijeporne odredbe.


Prema Večernjakovim informacijama, za ovu odluku unutar Ustavnoga suda glasovali su dva hrvatska, dva srpska i tri strana suca, dok su bošnjački kolege bili protiv.

- Moje definitivno očitovanje je moguće tek nakon što proučim odluku s obrazloženjem. Smatram da je to pozitivan doprinos i poticaj legitimnim predstavnicima naroda i građana, odnosno izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine da se pristupi izmjeni Izbornog zakona BiH - objasnio je Ljubić.

Prema njegovim riječima, ova odluka, zajedno s presudom “Sejdić-Finci” i Mostarom, može pomoći zajedničkom rješenju i pronalasku kompromisnog rješenja na koje godinama nema suglasja, prije svega, između hrvatske i bošnjačke strane. Suština žalbe odnosi se na naujednačenu vrijednost glasova koje imaju zastupnici Hrvati koji se biraju iz pojedinih županija. 

>> Domovinski rat: što uče drugdje u EU

Komentara 3

HY
hyperkrat
00:50 04.12.2016.

jedino božo ljubić se otvoreno intenzivno bori za prava hrvata u bih,svi ostali hr političari nosto kažu na tu temu,onda bakir izetbegović poruci da mu se niko ne miješa u unutrašnje stvari bih.agresori sa zapada,agresori s istoka i na tome se završava stvar.a ovde se gradi kalifat.

BA
bakulušić
14:40 03.12.2016.

Bosna i Hercegovina je kao Labrovićev performans ili Frljićev redateljski uradak. A to je teško ustavno uokviriti. A pogotovo Ustavom koji su radili veći performeri od Labrovića i redatelji od Frljića.

SO
sokreta
09:39 04.12.2016.

meni se cini da je ta cijela BiH neustavna i van svake logike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije