Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biraju predsjednika

Izbori u Sloveniji: Pahor treba Janšu da pobijedi Türka

'Presidential candidate Borut Pahor (2nd L), with his wife Tanja Pecar (L), candidate and current Slovenian President Danilo Turk (Center R), with wife Barbara Miklic (Center L), and Milan Zver (R), w
'Jure Makovec'
10.11.2012.
u 12:00

Pahor želi ostati kandidat između ljevice i desnice pa kalkulira bi li mu bolje došla Janšina javna ili prešutna podrška

Milan Kučan, Janez Drnovšek i Danilo Türk dosadašnji su slovenski predsjednici u dva desetljeća postojanja “dežele”, a u nedjelju Türk kao favorit ide po novi petogodišnji mandat. Ipak, aktualni slovenski predsjednik nema izgleda za pobjedu u prvom krugu jer mu anketa slovenskog Dela daje otprilike 44 posto. Za petama mu je drugi kandidat ljevice Borut Pahor (49) koji u novom pohodu na položaj u državi i ima 31 posto podrške.

Polovica birača na izbore

Treći je kandidat Milan Zver (50), jedini kandidat desnice, u ovom trenutku europarlamentarac s pet tisuća eura plaće i 25 posto podrške. Zanimljivo je da u zemlji u kojoj je u ovom trenutku na vlasti desna koalicija pod vodstvom Janeza Janše, kandidat desnice dobiva samo četvrtinu glasova. Na izbore 11. studenoga izaći će oko polovice birača, a kako mnogi Slovenci odlučuju u posljednjem trenutku, moguća su iznenađenja kao i na parlamentarnim izborima lani kad je Zoran Janković osvojio najviše glasova.

>> Tri tjedna do drugog kruga mogu sve okrenuti

Mandat predsjednika Türka (60) obilježilo je nekoliko spornih trenutaka, a najupečatljivija je njegova odluka 2009. godine da dodijeli odličje Tomažu Ertlu zbog zasluga za Sloveniju 1989. godine. Ertl je tada, kao ministar unutarnjih poslova u Socijalističkoj republici Sloveniji, uspio spriječiti održavanje tzv. mitinga istine u sklopu jogurt-revolucije Slobodana Miloševića. Ertlove zasluge za to bile bi nesporne, ali je sporna Ertlova uloga prije toga jer bio je i šef službe sigurnosti, Udbe, u bivšoj državi. Pahor je morao odstupiti s vlasti prije isteka mandata, zatim je izgubio na izborima, a na kraju je izgubio i Socijaldemokratsku stranku, nije dobio novi mandat na čelu te stranke. Slično se dogodilo Jadranki Kosor, a sada i Borisu Tadiću.

Premijer za Pahora?

Prema anketama, u drugi krug idu Türk i Pahor, a po nekim informacijama u drugom krugu s tri posto prednosti pobjeđuje Türk. Špekulira se kako bi premijer Janša za drugi krug mogao podržati Pahora, ali pitanje je bi li i ta podrška Pahoru, koji najavljuje da želi biti između ljevice i desnice, mogla donijeti pobjedu.

>>Pahor: Milanović je podcijenio odgovornost koju nosi kao premijer

Komentara 2

DU
Deleted user
08:44 11.11.2012.

Tragikomičnost ovih izbora je u tome što je po prezimenu "najjači" (Zver) nagnut prema eliminaciji u prvom krugu. Odnosno desni nisu naprosto u stanju iznjedriti lika koji bi nešto napravio na izborima na individualnom planu i nametnuo se tzv. centrističkim glasačima - što je jedan od razloga zašto se npr. Rupel nije nikad kandidirao, a on sebe smatra kadrom i za Predsjednika UN, kamoli Slovenije. Jest da nema takve pozicije, ali za sada - tako u sebi misli Rupel. I tragikomičnost je što će SLO predsjednikovati jedan mid range apartčik koji je brisao suze Sonji Lokar na čuvenom posljednjem BG zadnjem kongresu SKJ, što je u rangu Posljednje večere za "vjernike" exSKJ. Ili pak notorni karijerist koji je bio protiv osamostaljenja SLO dok ga je to zateklo na dužnosti u OUN, a što je baš Rupel spočitnuo Tűrku. Inače, Hrvatskoj svejedno - i jedan i drugi i treći misle sve najgore o nama...

GA
GARDY
20:34 11.11.2012.

znaći ako neće biti iz Pohorja , bude iz Turske .....veličanstveno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije