Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izabran sa 97.823 glasa

Plenković osvojio 5000 glasova više od Karamarka: 'Politikom podjela ne mogu se ostvariti nacionalni interesi'

Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
17.07.2016.
u 23:55

Slavljeničke atmosfere nije bilo ni u tragovima, kao što nije bilo ni gužve, a nešto iza 22 sata pojavio se Plenković u pratnji svog stožera.

Andrej Plenković izabran je s 97.823 glasa HDZ-ovaca, od ukupno 208.277 članova, za novog, petog predsjednika te stranke. Od glasova 98.209 HDZ-ovca (46,83 posto) koji su izišli na izbore, važeća su bila 97.823 glasa, dakle 99,61 posto, a nevažećih 336 glasova ili 0,39 posto, izvjestio je Damir Sesvečan, šef Središnje izborne komisije HDZ-a u središnjici stranke. Plenković je bio jedini kandidat za šefa HDZ-a, jednako kao i Tomislav  Karamarko prije samo tri mjeseca, a u osvojenim glasovima nadmašio je Karamarka za nešto više od 5000 glasova. U kandidaturi za predsjednika HDZ-a Plenković je također bio prikupio 5000 potpisa više – imao je oko 35.000 potpisa, a Karamarko oko 30.000 potpisa.

Premda su HDZ-ovci nakon Karamarkove ostavke, kada im je proradila savijest, neslužbeno tvrdili da su Karamarku "nabildali" broj glasova na izborima za šefa stranke kako bi ojačali njegovu poziciju u tadašnjoj Vladi, bili su uvjereni da će Plenković, koji je, tvrdili su, navodno zabranio da se brojke i njemu "bildaju", osvojiti manje glasova nego Karamarko. Sada se pokazalo da je osvojio i više i da je na izbore s jednim kandidatom privukao gotovo 50 posto članova HDZ-a.

Atmosfera je večeras u HDZ-u bila znatno drukčija nego u vrijeme kada su Karamarka birali za predsjednika, a do 22 sata, kada su se očekivali rezultati u središnjici, nije bilo gotovo nikoga. Budući da je Damir Krstičević u Plenkovićevoj kampanji proklamirao poniznost i skromnost, očito je bila namjera da i doček izbornih stranačkih rezultata bude u tom tonu. Slavljeničke atmosfere nije bilo ni u tragovima, kao što nije bilo ni gužve, a nešto iza 22 sata pojavio se Plenković u pratnji svog stožera. S njim su bili Damir Krstičević, šef stožera za izbore u stranci, Davor Ivo Stier, glasnogovornik za predsjedničke izbore, zatim Tomislav Ćorić, Gordan Jandroković, Davor Božinović te Plenkovićevi mladi asistenti iz EU parlamenta.

Inzistirat ću da HDZ osnaži neovisnost svih političkih institucija. Preuzet ćemo incijativu u borbi za uređenu Hrvatsku

Andrej Plenković

U središnjci HDZ-a iz Predsjedništva su se jedino pojavili međunarodni tajnik Miro Kovač i glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević, dok je uz Karmarka prije tri mjeseca bilo gotovo cijelo  Predsjedništvo (šef Sabora Reiner, zamjenik Brkić, politički tajnik Čuljak...) koje je i dizajnirano prema njegovoj želji. Izvan Predsjedništva u središnjici je bio još saborski zastupnik Goran Marić, Zvonko Milas,  Neven Jurica, bivši veleposlanik u Washingtonu... Sastav ljudi koji su bili u središnjici HDZ-a dijelom predstavlja novu ekipu na koju Plenković računa, a ona se bitno razlikuje od Karamarkove. No, u HDZ-u su tvrdili da nikoga posebno nisu zvali na doček rezultata. Plenković se nakon objave izbornih rezultata zahvalio svom timu,  posebnu Krstičeviću i Stieru koji su za njegova govora stajali uz njega pojačani društvom mladih HDZ-ovaca te poručio da će vratiti sadržaj politici, ali i povjerenje birača u vjerodostojnost HDZ-a.

Rješenje ne može biti politika koja razdvaja, koja se temelji na  ideološkim razlikama i stalno otvara povijesna pitanja. Na tome se ne mogu ostvarivati nacionalni interesi. Hrvatskoj treba moderna politička platforma. Inzistirat ću da HDZ osnaži neovisnost svih političkih institucija. Preuzet ćemo incijativu u borbi za uređenu Hrvatsku – rekao je  Plenković. Najavio je da neće biti lagano preokrenuti negativne trendove, ali vjeruje da je to moguće. – Glavni cilj našeg djelovanja bit će pokretanje gospodarstva. Za provedbu svakog programa ključni su ljudi, a HDZ ima najviše stručnjaka. Želim da HDZ generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast,  društvenu solidarnost, pravdu i socijalnu uključenost – poručio je  Plenković. U svom je govoru obuhvatio sve društvene skupine posebno naglasivši da će HDZ voditi brigu o pravima hrvatskih branitelja.

>>Milijan Brkić: Osobno se ispričavam građanima i članovima stranke zbog pogrešaka i propusta

>>Razgovarao sam i s Petrovom i s Plenkovićem. Na ove izbore neću ići! Nije to zbogom, nego doviđenja

Komentara 239

TO
Torcidas
10:50 17.07.2016.

Komšije VOŽD vam je bio na policiji, ovih dana partija se gasi i komšije nemaju za koga glasovati, mozda za ovog kradljivca kazetofona, osudenog lopova Beljaka

JU
juma
17:13 17.07.2016.

Pravi festival demokracije u HDZ-u: jedan član - jedan glas - jedan kandidat.

SU
suncesmokvemaslina
10:21 17.07.2016.

zašto nema ništa o prijavi zokija dorhu zbog korupcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije