Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Francuskoj

Nacionalna fronta nije pobijedila ni u jednoj regiji

francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.12.2015.
u 22:01

Ništa nas neće moći zaustaviti. Živjela Francuska Republika", napisala je Marine Le Pen na svom Twitteru

Prema prvim neslužbenim rezultatima drugog kruga  pokrajinskih izbora održanih danas u Francuskoj republikanci Nicolasa Sarkozyja, od trinaest regija, pobijedili su u sedam regija, dok je vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Françoisa Hollandea pobijedila u preostalih pet regija. Pravi debakl doživjela je ultra desna stranka Nacionalna fronta (FN) Marine Le Pen. Naime, francuska krajnja desnica nije u nedjelju uspjela pobijediti ni u jednoj regiji u drugom krugu vrlo neizvjesnih lokalnih izbora, nakon što je u prvom krugu prije tjedan dana ostvarila povijesni uspjeh. Poznato je kako se vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Françoisa Hollandea, koja je u prvom krugu bila trećeplasirana, povukla  iz utrke u dvije  ključne regije,  te je pozvala svoje pristaše da u drugom krugu podrže republikance Nicolasa Sarkozyja kako se Nacionalna fronta ondje ne bi dokopala vlasti što se pokazalo ključnim potezom u porazu  ultra desne stranke Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen.  

"Ništa nas neće moći zaustaviti. Živjela Francuska Republika",  napisala je Marine Le Pen na svom Twitteru najavivši i kako će idućih tjedana "okupiti sve Francuze, bez obzira na podrijetlo, koji joj se priključiti".  

Pobjednik izbora Nicolas Sarkozy, zahvalio je svojim biračima ali i upozorio da rezultat krajnje desnice na ovim izborima treba biti upozorenje svim političarima umjerene orijentacije u Francuskoj.  

Francuski premijer Manuel Valls, koji je bio jako zabrinut mogućom pobjedom Nacionalne fronte te je upozorio Francuze kako bi pobjeda ove stranke zemlju odvela u građanski rat jer je treći veliki neprijatelj Nacionalne fronte, nakon muslimana i izbjeglica, Europska unija, smatra da poraz Nacionalne fronte "ne znači da je opasnost uklonjena".  

"Večeras nemamo razloga za trijumfalizam. Opasnost koju predstavlja krajnja desnica nije nestala, naprotiv", naglasio je Valls.  

Sudjelovanje Francuza u drugom krugu pokrajinskih izbora bilo je bitno veće nego u prvom što je znak veće mobilizacije.  

U strahu od destabilizacije Francuske, Francuzi su se ipak vratili tradicionalnim strankama kako bi spriječili dolazak na vlast Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen. Prema prvim neslužbenim rezultatima ti su rezultati poraz za predsjednicu Marine Le Pen, koja je izgubila na sjeveru (Sjever-Pas-de-Calais i Pikardija), njezinu nećakinju Marion Marechal-Le Pen koja je poražena na jugu (Provansa-Alpe-Azurna obala) i Floriana Philippota, stratega stranke na istoku (Alzas, Champagne-Ardennes, Lorraine).

>> Što psihoanaliza kaže o najpoznatijem francuskom obiteljskom klanu

>> Povijesni uspjeh francuske krajnje desnice u prvim izborima nakon terorističkog napada

Komentara 35

DU
Deleted user
22:40 13.12.2015.

Izgleda da je Francuska odustala od borbe protiv terorizma, veća opasnost je, čini se krajnja desnica. Do slijedećeg masakra.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
22:46 13.12.2015.

To je moć medija koji su svugdje u rukama ljevice, mada nigdje kao ovdje u Hrvatskoj. Čim netko počne s drugačijom pričom, mediji odmah krenu huškati narod, a narod kako hrvatski, tako i francuski ili bilo koji drugi, se ponašaa kao ovce u stadu, idu tamo gdje ih čoban okrene. Nevjerojatno je da u 21. stoljeću ne samo u Hrvatskoj, nego i u naprednim zemljama poput Franuske, ima toliko ljudi koji se daju manipulrati i zastrašivati medijskim napisima.

Avatar mason
mason
22:36 13.12.2015.

Ljepo bogami liberali dobivaju u Francuskoj,Kanadi,u Americi sve pokusavaju da izbace Donalda Trumpa .Pa kad onda oni pocnu dovoditi milijune sa bliskog istoka i Afrike mi smo ga pohusili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije