Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Izbori nemaju veze s pregovorima

eu zastava
arhiva vl
Autor
Stojan de Prato
20.10.2010.
u 15:02

Europskoj uniji još će se više žuriti brzo završiti pregovore s Hrvatskom kada na summitu sljedeći petak prihvati izmjene Lisabonskoga ugovora.

Radimo na temelju načela vlastitih zasluga. Kada Hrvatska ispuni uvjete za završetak pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, pregovori će se zatvoriti. Ne možemo nagađati bi li ova ili ona vlada te uvjete bolje ispunjavala – uzvratila je to Angela Filote, glasnogovornica za proširenje i europsku susjedsku politiku Europske komisije, na zahtjev da se osvrne na tvrdnje Vjesnika, prema kojemu neimenovani diplomati zemalja članica EU navodno upozoravaju da se Hrvatska može oprostiti od težnja za skorašnjim članstvom u EU ako raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Spomenuti su uvjeti za zaključenje pregovora dosljedna, a ne fingirana borba protiv korupcije, prihvaćanje održivih programa preustroja čeličnoga sektora, uključujući brodogradilišta, te uspostava vjerodostojna ustroja za upravljanje novcem iz europskih fondova.

Kad je riječ o mogućoj promjeni vlade tijekom pristupnih pregovora, valja podsjetiti na primjer Slovačke, kojoj su se pregovori naglo ubrzali nakon što je diletantsku Mečiarovu vladu zamijenila stručna Dzurindina.

Europskoj uniji još će se više žuriti brzo završiti pregovore s Hrvatskom kada na summitu sljedeći petak prihvati izmjene Lisabonskoga ugovora, kojima će se omogućiti ustezanje prava glasa zemljama koje budu kršile odredbe Pakta postojanosti i rasta o najviše dopuštenome proračunskome manjku i državnome dugu. Taj će se amandman, naime, ratificirati u sklopu hrvatskoga Pristupnoga ugovora.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
javno
07:13 21.10.2010.

Hrvatski narod je 90-ih godina prošlog stoljeća ostvario svoju samostalnu državu hrabrošću i domoljubljem svojih osloboditelja, ali i uz Božju pomoć. Međutim, onoga trenutka kada je hrvatski narod (kao jedini narod u povijesti) izručio svoje osloboditelje (generale) svojim neprijateljima kakoo bi im sudili i presudili za „zločin“ oslobođenja hrvatskog naroda i uspostave samostalne hrvatske države, izgubio je Božju pomoć. Zbog navedenoga, hrvatski će narod uskoro ponovno izgubiti svoju samostalnu državu, a da pritom neće ući u Europsku uniju već će se vratiti u najtamniju od svih tamnica u kojima je u svojoj povijesti bio: velikosrpsku jugo-tamnicu „Jugosferu“, vratiti će se tamo gdje je prvi puta ušao „kao guska u magli“ 1918., a drugi put bio natjeran komunističkom bajunetom 1945. godine. S obzirom da hrvatske osloboditelje nije izručio netko drugi nego sam hrvatski narod svojom voljom, taj je isti narod time okaljao Božju pomoć koju je imao u najpresudnijim trenucima svoje povijesti i pokazao da nije dostojan svoje slobode. Kako bi ponovno zaslužili Božju pomoć u još jednoj presudnoj borbi našeg naroda za očuvanje slobode, smatram da nužno moramo ispuniti jedan uvjet. Taj uvjet zove se ZAJEDNIŠTVO. Hrvatski narod i svi koji istinski vole samostalnu Hrvatsku i smatraju je svojom jedinom domovinom, moraju pružiti ruku jedni drugima i ujediniti se kao jedno tijelo i jedan duh za predstojeću borbu koja će uslijediti..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije