Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mogu li HDZ ili SDP sastaviti Vladu bez Petrova i Mosta?

Ni Narodna koalicija ni HDZ samostalno neće dobiti dovoljno glasova pa će se morati okrenuti Mostu ako on na izborima ponovno bude najjača treća stranka
19. kolovoza 2016. u 13:18 89 komentara 5675 prikaza
17.08.2016., Poluotok Prevlaka, Konavle - Sluzbeni pocetak izborne kampanje MOST-a nezavisnih lista. Vlaho Orepic, Bozo Petrov. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Jedino što je uoči ovih prijevremenih parlamentarnih izbora sigurno jest da ni SDP sa svojom Narodnom koalicijom ni HDZ neće moći samostalno sastaviti novu Vladu te da će im za to biti potrebna pomoć takozvanih trećih opcija. Predvidjeti rezultat ovih izbora, posebice broj mandata koje bi mogle odnijeti “razvikane” treće opcije – Most, koalicija Jedina opcija te liste Milana Bandića – praktički je nemoguće. A upravo uspjeh tih opcija i mandati koji će se među njima raspodijeliti bit će ključni faktor koji će utjecati na sastav nove Vlade.

Pod pretpostavkom da opet bude najjača treća opcija, Most će se i na ovim izborima pokazati kao ključni igrač za sastavljanje nove Vlade, točnije, bez njih nitko neće moći skupiti potrebnu većinu za stabilnu vlast. Mostu tu u prilog ide i posljednje istraživanje s početka kolovoza, prema kojem dobivaju 10,4 posto potpore građana.

Svjesni su toga i u dvjema najvećim strankama, pa je očito da nijedna kampanju ne želi temeljiti na napadima na Most, dapače, gotovo ih i ne uzimaju u usta. Iako Most, kao i na prošlim izborima, kampanju vodi napadajući i SDP i HDZ te spajajući ih u veliku koaliciju, već sada se licitira činjenicom da HDZ ima veći postizborni koalicijski potencijal jer je proteklih mjeseci postalo jasno da je Most bliži desnom centru i HDZ-u nego ljevici i SDP-u.

– Vjerujem da će SDP dobiti više glasova, no HDZ je u prednosti jer će Most ići s njima. Ono što trenutačno ne možemo predvidjeti jest hoće li Most osvojiti sličan broj mandata kao na prošlim izborima ili znatno manje, što znači da HDZ ni s Mostom ne bi imao dovoljno za stabilnu većinu, što je minimalno 80 mandata – komentira politički analitičar Žarko Puhovski.

zoran milanović Narodna koalicija u Trogiru Milanović: 'Na izborima će 'biti zafrkano' jer HDZ i njegove partnere ne treba podcijeniti' hdz HDZ u 7. izbornoj jedinici: 'Na izborima se treba odlučiti želimo li četiri godine stagnacije sa Zoranom Milanovićem ili gospodarskog razvoja s Andrejem Plenkovićem' Goran Pauk HDZ-ov župan Goran Pauk: Ne volim kad nas se svrstava u rigidne, neurbane tipove

Problem za obje stranke ležao bi u većem uspjehu Živog zida i njegove koalicije Jedina opcija s Promijenimo Hrvatsku, Udrugom Franak i Akcijom mladih, budući da je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u više navrata naglašavao da nakon izbora ne bi koalirao ni s jednom velikom strankom te da bi ostao u oporbi.

– Živi zid bliži je SDP-u, no na njih je, zbog njihova neiskustva, teško računati i eventualna koalicija bila bi kratka vijeka. Drugi problem je u novim partnerima Živog zida, stranci Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koja je sklonija HDZ-u, pa bismo tu, ovisno o uspjehu na izborima, mogli svjedočiti novom raskolu koji smo gledali i u Mostu – smatra Žarko Puhovski.

Živi zid bi se mogao proglasiti velikim gubitnikom prošlih izbora jer je s gotovo 100 tisuća osvojenih glasova osvojio tek jedan mandat pa je pitanje kako će mu sada na ruku ići obračun mandata po D’Hondtovoj metodi. Ne vjeruje, dodaje, da bi liste Milana Bandića mogle ostvariti veći uspjeh na izborima, odnosno da očekuje pet mandata.

Bandić je podupirao Vladu HDZ-a i Mosta, no za dolazak na vlast vrlo bi lako mogao i podržati SDP. Osim ovih trećih opcija, strankama će, ali s puno manje mandata, na raspolaganju za dogovore biti IDS koji je poručio da je spreman koalirati s ljevicom, HDSSB te manjinci koji nose osam ruku.

– Mislim da ni ova Vlada neće biti stabilna te da ćemo ponovno skoro na izbore. Tek tada očekujem mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a – zaključuje Puhovski.

>> Politika nas je dovela do dna. Samo je Bugarska gora od nas

Mogu li HDZ ili SDP sastaviti vladu bez Mosta?

 • Da 51,60%
 • Ne 22,85%
 • Samo ako idu u veliku koaliciju 22,11%
 • Ne znam 3,44%
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  Osjećam kraj VL kao i što im se je raspala jugoslavija ...zbogom.

 • 777CRO:

  SDP nikad nije bila Hrvatska stranka ! Ko kontrolira tu partiju i da li oni imaju bilo kakve prirodne veze sa hrvatskim narodom?

 • kajinx:

  Sa ovom slikom ste natjerali cijelu Hrvatsku da izađu na izbore i kažu nikad više Mosta, UDBe i prevara.