Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor HDSSB-u zbog Panenića

Etičko povjerenstvo poziva kandidate da za promidžbu ne koriste sredstva države i lokalne uprave

Bandić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
20.08.2016.
u 12:56

Navod da je Bandić uz poziv na izborni skup stranke pozvao medije i na događanja koja organizira Grad Zagreb, na kojima će se "pojaviti kandidat na izborima u svojstvu gradonačelnika", Povjerenstvo je ocirnilo protivnim Izbornom etičkom kodeksu.

Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave, naglašavajući da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u njihovu redovitom obavljanju tijekom izborne promidžbe.

Taj je poziv Povjerenstvo sudionicima izbora uputilo u okviru odgovora HDSSB-u na prigovor u vezi s televizijskim nastupom ministra gospodarstva Tomislava Panenića, koji je i kandidat Mosta nezavisnih lista, a prije toga i u okviru odgovora na upit novinarka Al Jazeere u vezi s istovremenom najavom stranačke i dužnosničke aktivnosti zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

HDSSB je Etičkom povjerenstvu u četvrtak, 18. kolovoza uputio prigovor u kojemu navodi da je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, ujedno i kandidat na listi Mosta, gostovao dan ranije u sponzoriranoj emisiji Osječke televizije "Izazovi napretka", koju plaća Ministarstvo gospodarstva. Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) u svom prigovoru navodi kako to smatra grubim kršenjem pravila izborne promidžbe.

Povjerenstvo je prigovor razmatarlo na sjednici u petak i odgvorilo HDSSB-u, koji je u subotu odgovor proslijedio medijima.

"Etičko povjerenstvo smatra da bi sudionici izbora koji obavljaju javnu dužnost trebali izbjegavati ponašanje opisano u prigovoru. Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave. Etičko povjerenstvo naglašava da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju svojih dužnosti i tijekom razdoblja izborne promidžbe", stoji u očitovanju Povjerenstva koje je potpisao njegov predsjednik akademik Zvonko Kusić.

Upit u vezi s postupkom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je kadidat za premijera koalicije okupljene oko njegove Stranke rada i solidarnosti, Povjerenstvu je uputila novinarka Al Jazeere Balkans Ana Mlinarić.

Navod da je Bandić uz poziv na izborni skup stranke pozvao medije i na događanja koja organizira Grad Zagreb, na kojima će se "pojaviti kandidat na izborima u svojstvu gradonačelnika", Povjerenstvo je ocirnilo protivnim Izbornom etičkom kodeksu.

"Etičko povjerenstvo smatra da je takvo postupanje sudionika izbora, u ovom slučaju stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, protivno Izbornom etičkom kodeksu, kako i izrijekom navodi toč. IV . Izbornog etičkog kodeksa", kaže se u odgovoru od 18. kolovoza.

Povjerenstvo "poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne kosriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave niti događanja organizirana od strane tijela vlasti na svim razinama", te naglašava i u tom očitovanju da se time ni u kom smislu ne ograničava dužnosike u redovitom obavljanju njihovih dužnosti tijekom izborne promidžbe.

Odgovori Etičkog povjerenstva ona upite i progovore objavljeni su na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Komentara 7

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
13:15 20.08.2016.

izmišljena povjerenstva su alati iluzije udbe, stvoreni kako bi povjerovali i hipnotizirali nas da živimo u uređenoj državi u kojoj postoji zakon i sankcije.

ZN
zanne.nevenka
20:33 20.08.2016.

zar u zagrebu nema domaceg covjeka ili nek jos kupi dva stana radi covjek

MI
MikiPrdekana
16:02 20.08.2016.

I opet najveca komunjara Bandic mulja. Samo se lustracijom mozemo rijesiti takvih lopova i udbasa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije