Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUŽVE NA GRANICAMA

Izbjegli karantenu: U Sloveniju se iz Hrvatske u zadnja tri dana vratilo više od 60.000 građana

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
25.08.2020.
u 13:06

Prema podacima koje je iznio, hrvatsko-slovensku granicu u smjeru Slovenije je u subotu, nedjelju i ponedjeljak prešlo ukupno 226.000 putnika, među njima više od 60.000 slovenskih državljana.

U Sloveniju se u protekla tri dana iz Hrvatske vratilo više od 60.000 Slovenaca kako bi izbjegli obveznu 14-dnevnu karantenu, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Podsjećajući da je u ponedjeljak u ponoć istekao rok koji je vlada dala svojim  državljanima i strancima sa stalnim prebivalištem u Sloveniji da se vrate kući kako bi izbjegli karantenu, Hojs je rekao da se u predviđenom roku vratila velika većina, no da se prema neslužbenim ocjenama iz hrvatskih izvora u Hrvatskoj nalazi još 30 do 40 tisuća.

Riječ je, dodao je Hojs, vjerojatno o Slovencima koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila, umirovljenicima ili ljudima bez djece, ali i onima koji računaju da bi se Hrvatska mogla ponovo vratiti na "žutu" listu epidemiološki sigurnijih država, kazao je ministar.

Ustvrdivši kako je i sam prošli tjedan govorio da bi se  Hrvatska nakon dva tjedna opet mogla s "crvene" liste vratiti na "žutu", Hojs je kazao da ga epidemiolozi upozoravaju da je to možda preoptimistično očekivanjje i da će s obzirom na trend rasta slučajeva u Hrvatskoj za to biti potrebno najmanje tri tjedna.

Prema podacima koje je iznio, hrvatsko-slovensku granicu u smjeru Slovenije je u subotu, nedjelju i ponedjeljak prešlo ukupno 226.000 putnika, među njima više od 60.000 slovenskih državljana.

U subotu se iz Hrvatske vtratilo oko 22.000 Slovenaca, u nedjelju 25.000, a u ponedjeljak njih 16.000.

One slovenske državljane koji su u Hrvatsku otišli dok je još bila na "žutoj listi", a nastavljaju svoj boravak Hojs je upozorio da će i za njih vrijediti obvezna karantena prilikom povratka, a ako se utvrdi da su zaraženi i moraju u izolaciju da ne mogu računati na puni iznos naknade za bolovanje kako je to slučaj s onima koji se zaraze u Sloveniji.

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin prezentirao je grafove sa kretanjem zaraza u Sloveniji i Hrvatskoj, rekavši da se analizira i stanje zaraza u svim  drugim susjednim državama, pa će podatke za Italiju, Mađarsku i Austriju u srijedu prezentirati stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Kacin je kazao da je u Sloveniji trenutna pojavnost zaraza 20,17 slučajeva na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, dok je u Hrvatskoj 65 zaraza na 100.000 stanovnika "i dalje raste", no da je i podatak o zarazama u Sloveniji zabrinjavajući, pa se nada da će nakon smanjivanja importa i drugih epidemioloških mjera biti postupno smanjen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije