Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovinsko pravo

Izbjegli iz Hrvatske nezadovoljni međunarodnom pomoći

'unu..beograd...02.10..2004. simunovci-divlji izbjeglicki centar za srbe izbjegle iz hrvatske snimio:boris scitar izbjeglice'
'boris scitar'
07.05.2012.
u 14:53

Podržavamo svaki napor da se osigura krov nad glavom izbjeglicama koje dva desetljeća žive u potpunom siromaštvu, ali to nije dovoljno za zatvaranje dugotrajne izbjegličke krize u Srbiji, smatra Milojko Budimir.

Predstavnici dviju najvećih organizacija koje okupljaju oko stotinu izbjegličkih i zavičajnih udruga Srba iz Hrvatske upozorili su u ponedjeljak da pomoć međunarodnih organizacija i donatora u rješavanju stambenog problema 27.000 najugroženijih obitelji u regiji ne može biti zamjena za "nezakonito oduzeta stanarska i druga imovinska i ljudska prava izbjeglih i raseljenih", javlja agencija Tanjug.

– Podržavamo svaki napor da se osigura krov nad glavom izbjeglicama koje dva desetljeća žive u potpunom siromaštvu, ali to nije dovoljno za zatvaranje dugotrajne izbjegličke krize u Srbiji. Kako je pokazala donatorska konferencija u Sarajevu, održana krajem travnja, ni to neće biti lako jer je prikupljeno 300 milijuna eura, što je oko 60 posto potrebnih sredstava – rekao je Tanjugu predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir. Dodao je da ta strategija "ne rješava položaj još nekoliko stotina tisuća izbjeglih i raseljenih u našoj zemlji" jer "oni nisu riješili egzistencijalne probleme iako je većina uzela državljanstvo Srbije, a više ne mogu računati na kolektivnu zaštitu svojih prava niti potporu međunarodne zajednice”. On je po tko zna koji put podsjetio da su Srbima izbjeglima iz Hrvatske uskraćena stanarska i druga imovinska prava, pravo na isplatu zaostalih mirovina, kao i dionica u postupku privatizacije državnih poduzeća.

– Mnoge kuće nisu obnovljene, mnoga imanja još su uzurpirana, a u Hrvatskoj su i dalje na snazi diskriminirajući zakoni koji su Srbe pretvorili u građane drugog reda – mudruje Budimir i kaže da to treba promijeniti. Zaprijetio je kako Srbi iz Hrvatske neće odustati od zahtjeva da im se vrate ili kompenziraju stanarska prava i oduzeta imovina, kao što je to učinjeno u BiH.

Komentara 6

OB
-obrisani-
15:29 07.05.2012.

“još nekoliko stotina tisuća izbjeglih i raseljenih” … ‘naduvana’ procjena. Većina je stvorila novi život,a to Budimirovo kukanje o izbjeglicama koji su uzeli državljanstvo Srbije, a više ne mogu računati na kolektivnu zaštitu svojih prava niti potporu međunarodne zajednice;neka tražii pravdu u Beogradskoj skupštini. Mi nemamo ništa sa tim. I da dodam,Budimir tvrdi da su Srbi u RH građani drugog reda,meni se čini da su oni povlašteni građani,a to lupetanje o nekoj diskriminiciji,to neka objesi mačku za rep.

OB
-obrisani-
23:47 07.05.2012.

Dobro vam je u Srbiji ostanite tamo.

OB
-obrisani-
12:35 08.05.2012.

a u Hrvatskoj su i dalje na snazi diskriminirajući zakoni koji su Srbe pretvorili u građane drugog reda – mudruje Budimir ...................... ma koji to zakoni, lažovčino???? Prvo ste poveli narod u srbiju a sada vam smetaju. Sam štrbac je govorio kako su pozvali narod iz Hrvatske da ode u srbiju, citat:\"da sačuvamo biološku masu\". A sada bi najrađe da odu i da im Hrvatska da mirovine, stanove, kuće , odštete i ne znam kakve još nebuloze. Trebali ste ranije misliti na dobro prečana a ne kada ste ih zvali u rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije