Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izbačeno 2000 pojmova iz nastavnog programa

24. kolovoza 2006. u 19:45 2 prikaza
hrv-2000-txt.jpg
Foto: import

Novim nastavnim planom i programom iz osnovne škole izbačeno je više od dvije tisuće pojmova; iz povijesti je primjerice izbačeno pedesetak bitaka koje su se vodile u Njemačkoj ili Francuskoj a o kojima nisu učila ni njihova djeca, neće štrebati bezbroj godina i imena vladara nego će učiti osnovne pravce razvoja i karakteristike određenih razdoblja, a težište je s političke prebačeno na civilizacijsku povijest.

Hrvatski velikani
Učenici 4. razreda u prirodi i društvu neće učiti sve vladare Trpimirovića nego samo tri, a neće se zamarati ni nizom drugih nepotrebnih podataka, prvenstveno godina. Biologija je očišćena od niza pogrešaka, nelogičnosti i zastarjelih podataka vezanih za ljudsko zdravlje i reprodukciju. Rasterećeno je gradivo hrvatskog jezika u kojem učenici više neće u drugom razredu učiti glagolska vremena, analizu rečenice, u trećem tvorbu budućeg vremena, neće učiti vrste imenica, neće za lektiru morati čitati dosadne i nezanimljive knjige nego će imati mogućnost izabrati ono što žele. U "novoj" školi učenik više neće biti pasivan promatrač a učitelj predavač, nego će aktivnu ulogu imati i jedni i drugi, a sve kako bi učenici usvojili trajna znanja, sposobnosti i vještine, a ne kao do sada kratkoročno naštrebali činjenice.

Beskrajne promjene
To su o novom nastavnom planu i programu, odnosno promjenama u osnovnim školama novinarima jučer kazali ministar Dragan Primorac i njegovi suradnici. Primorac je naglasio da je novi program temeljen na dobrim osnovama hrvatskog školstva i elementima modernog obrazovanja niza zemalja. Rekao je da promjenama ovdje nije kraj i da će one biti konstantne.

Nakon smanjivanja satnice učenicima razredne nastave kojima je hrvatski sa 6 smanjen na 5 sati, matematika sa 5 na 4, a priroda i društvo za treće razrede sa 3 na 2, ministar je najavio kresanje satnice i učenicima viših razreda osnovne škole.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj