Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jama Jazovka

Izaslanica predsjednice: 'U Hrvatskoj ne postoji fašizacija društva'

jama Jazovka
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
22.06.2015.
u 23:46

- Mi ovdje i na drugim stratištima svoga naroda ne žalimo za propalim državnim tvorevina koje god one bile, jer svoju državu imamo - kazala je Bruna Esih.

Pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug Jazovka danas je organiziran pohod na mjesto gdje su pronađeni ostaci 447 žrtava koje je partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica, te bez suđenja smaknula i bacila u jamu Jazovku kod Sošica.

Izaslanica predsjednice Bruna Esih kazala je da se u Hrvatskoj ne provodi i ne postoji fašizacija društva već se ona izmišlja kao povod i opravdanje za obračun s političkim neistomišljenicima. - Mi ovdje i na drugim stratištima svoga naroda ne žalimo za propalim državnim tvorevina koje god one bile, jer svoju državu imamo i ona je dovoljno velika da bude dom svih onih koji je vole i poštuju - kazala je Esih.

Istina, samo istina oslobađa nas i straha i laži

Kazala je da od 2000. godine, kada je ukinuta Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, koja je dotad utvrdila postojanje ostataka 447 žrtava, niti jedna državna institucija nije preuzela njezinu misiju i zadatak. Smatra da na istini treba ustrajati jer je preduvjet za bolju budućnosti i prestanak manipulacije mrtvima.

Predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka Boris Prebeg kazao je da se i danas "veliča Tito, jugoslavenstvo, zvijezda petokraka i drugi simboli pod kojima se ubijalo bez suda i zakona".

- Istina, samo istina oslobađa nas i straha i laži. Istina u kojoj priznajemo zlo i zločine s bilo koje strane i od bilo koga. Jedino takva istina može nas voditi u bolju budućnost u kojoj možemo biti mirotvorci i graditelji boljeg i ljepšeg svijeta - kazao je u propovijedi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Naglasio je da su "iznad ove jame Jazovke u kojoj su mnogi naši nevini završili svoj ovozemaljski život mučeničkom smrću".

>>Matić: Za mene su Jazovka i Jadovno istoznačni pojmovi

Komentara 43

IV
ivaba
00:12 23.06.2015.

Apsolutno je u pravu izaslanica predsjednice Grabar Kitarovic.........u Hrvatskoj NEMA nikakve fasizacije, nego se odredene grupe i pojedinci silno trude Hrvatsku prikazati u negativnom svjetlu da bi opravdali svoje zlocine i sprijecili izlazak istine koja se dugo skrivala i krivotvorila u Jugoslaviji............nitko ne negira NDH i ustase ali povijest su pisali oni koji su napravili uzasne zlocine onako kako je njima odgovarala......vidimo sto pokusavaju napraviti od Domovinskog rata i da imaju istu mogusnost kao u proslosti mozemo zamisliti sto bi napravili od 90-tih i kako bi ta povijest izgledala...........

LA
LaurenceofArabia
00:09 23.06.2015.

Hvala. Konacno malo zdrave pameti i uravnotezenosti.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
23:54 22.06.2015.

Konacno, evo vidite kako se moze objasniti sto se ustvari slavi: - " danas "veliča Tito, jugoslavenstvo, zvijezda petokraka i drugi simboli pod kojima se ubijalo bez suda i zakona" - i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije