Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni trenutak

Izabrana prva premijerka u povijesti Australije

Julia Gillard
AFP
24.06.2010.
u 20:32

Premijer Kevin Rudd spotaknuo se na provođenju svoje politike borbe protiv zagađivanja atmosfere s CO2, koju će nova premijerka nastaviti. Bivši premijer u oproštajnom govoru zahvalio Bogu ili Boginji na nebesima

Po prvi put u svojoj povijesti Australija je dobila premijerku nakon što je Laburistička partija izglasala povjerenje Juliji Gillard, 48-godišnjoj potpredsjednici stranke. APN podsjeća da je dosadašnji premijer Kevin Rudd izgubio podršku većine članstva stranke nakon što je rudarskoj industriji namjeravao udariti "superporeze na superprofite" u sklopu svoje politike smanjenja emisije CO2.

Australija je inače najveći svjetski izvoznik ugljena, koji je pak jedan od najgorih izvora onečišćenja atmosfere tim stakleničkim plinom. Australija godišnje izveze ugljena u vrijednosti od 50 milijardi australskih dolara, godinama se opirala potpisivanju Sporazuma iz Kyota te je u skladu s tim odbijala mijenjati svoju ovisnost o fosilnim gorivima.

Kevin Rudd je na mjesto premijera došao nakon izbora 2007., smijenivši Johna Howarda nakon punih 11 godina vladavine. Ruddu je godinama išlo jako dobro te je početkom ove godine imao podršku među glasačima kakvu nitko od njegovih prethodnika nije uživao punih 30 godina. No, nakon što je odustao od trgovanja emisijama CO2 senatori David Feeney i Don Farrell, koje je Sydney Morning Herald nazvao "ljudima bez lica", pokrenuli su ono što će vrlo brzo dovesti do premijerova pada, iako je riječ o premijeru koji je Australiju uspio obraniti od svjetske recesije uzrokovane bankarskim špekulantskim poigravanjem financijskom stabilnošću svijeta.

U četvrtak ujutro potpredsjednica u njegovoj vladi Julia Gillard izabrana je za prvu premijerku u povijesti Australije sa 112 glasova Laburističke partije. Prema prvim procjenama, ali i njenim izjavama, ona će nastaviti Ruddovu politiku, "ali uz više diplomacije i dogovora". U svom oproštajnom govoru duboko potreseni Rudd izjavio je: "Zahvaljujem velikom Bogu, odnosno Boginji, stvoritelju odnosno stvoriteljici svih nas."

 

 

Komentara 21

OB
-obrisani-
07:23 25.06.2010.

Svaka cast Australiji, ali tek sad im je zena postala premijer. U Americi je velika stvar sto je Obama dobio izbore jer je crnac...I dalje su im razlike u placama izmedju muskarca i zena, Indijanci i Aboridjani su na margini... I to su te velike demokratske zemlje koje nama sole pamet...

CU
cunt
07:27 25.06.2010.

izabrana ?????????? a di si to ti pročital, u kerempuhu izabrana je isto ko i ova naša metla..............

OB
-obrisani-
09:31 25.06.2010.

cvrčak, a što ti znaš o Australiji ? Znaš li išta o njihovom standardu, o socijalnoj zaštiti koju imaju (nezaposleni, samohrane majke, penzioneri, etc.), o jednakoj šansi za sve bez obzira iz koje zemlje došli ? Koliko znam, ne emigrirajuu oni u Hrv., već naši emigriraju u Australiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije