Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanje

Izabrala građevinu zbog mame, tate i obiteljske tradicije

'19.07.10., Cakovec- Medjimurski zupan Ivica Perhoc darovao odlicne srednjoskolce sa 3000 kn. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
21.07.2010.
u 14:50

Najbolji gimnazijalac Nino Horvat upisao se na strojarstvo u Zagrebu. Stanovat će u kući, na katu, s dvojicom kolega, i plaćati 100 eura mjesečno.

Uspjela sam se upisati na Građevinski fakultet u Zagrebu. Bilo je napeto, crta se stalno pomicala, a kad sam ugledala svoje ime iznad nje, skoro sam se onesvijestila od sreće – kaže Lucija Petković iz Prhovca, najbolja maturantica Graditeljske škole Čakovec, koja će ljeto zahvaljujući upisu na željeni fakultet provesti bezbrižno.

– Sada će trebati zagrijati stolicu. Odabrala sam preddiplomski studij građevinarstva jer su u toj struci i mama i tata. Nastavit ću obiteljsku tradiciju – mama je građevinska inženjerka. Nakon studija planiram se u što kraćem roku zaposliti i raditi u nadzoru ili projektiranju građevina – kaže Lucija, koja budućnost vidi u zanimanju koje se dugo uglavnom vezalo uz muški spol. U razredu u Graditeljskoj školi bilo je, dodaje, osam djevojaka i deset mladića, što pokazuje da se granice između muških i ženskih zanimanja polako brišu. Istražili smo jesu li se najuspješniji maturanti šest međimurskih srednjih škola uspjeli upisati na željeni fakultet, jesu li pronašli smještaj i kakvi su im planovi nakon što završe fakultet. Matea Kvakan, najbolja učenica Srednje škole Prelog, upisala se na ekonomiju u Varaždinu. Najbolji gimnazijalac Nino Horvat iz Belice odabrao je Strojarski fakultet u Zagrebu. Stanovat će u kući, na prvom katu, s dvojicom studenata. Plaćat će 100 eura mjesečno.

– Imao sam pravo na izravan upis na fakultet, pa nije bilo neke veće napetosti. Ljeto ću provesti odmarajući se. Što nakon fakulteta? Pa, neki dobar posao, bilo doma ili negdje vani, svejedno. Otvoren sam za sve mogućnosti – smije se. Upis na FER bila je želja Matije Šantla iz Malog Mihaljevca, bivšeg učenika Tehničke škole. Zahvaljujući uspjehu na natjecanju u matematici izravno se upisao na studij računalstva. Sredinom kolovoza doznat će je li uspio upasti u studentski dom. Najboljim maturantima župan Ivan Perhoč uručio je po 3000 kuna, kao nagradu za uspjeh u školovanju. – Novac će nam dobro doći da roditeljima smanjimo troškove – kaže Matija Šantl.

Nikola Dudek, vrsni sportaš i maturant Ekonomske i trgovačke škole, upisao se na Ekonomski fakultet u Zagrebu, a Nikolina Nikolić, najbolja učenica Gospodarske škole, studirat će na Međimurskom veleučilištu. Odabrala je menadžment i sport.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije