Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz zemlje izronila igračka stara više od 2000 godina

Sisački su arheolozi otkrili da su na jednoj te istoj lokaciji, stalnim pregradnjama i dogradnjama objekata, živjeli i radili stanovnici različitih povijesnih razdoblja.
14. srpnja 2010. u 04:25 0 komentara 29 prikaza
'sisak - 08.07.2010., Sisak - Na lokalitetu u Rimskoj ulici arheolozi su pronasli brojnu gradju iz vremena Kelta i rimske Siscie. Photo:Nikola Cutuk/pIXSELL'
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Za vrijeme istražnih arheoloških radova na gradilištu u sisačkoj Rimskoj ulici, koji su upravo završili stručnjaci Gradskog muzeja Sisak, ustanovljeno je da su, osim u već poznatom prapovijesnom naselju na desnoj obali Kupe, Kelti živjeli i na lijevoj kupskoj obali.

Nalazi, uglavnom dijelovi keramičkih posuda, od kojih najstariji potječu čak iz razdoblja do kraja 2. stoljeća prije Krista, nedvojbeno dokazuju da je i ovdje bilo keltsko naselje. To je samo jedno od važnijih i neočekivanih spoznaja koje je osvijetlilo to bogato nalazište. Gustom mrežom ostataka temelja i zidova objekata iz različitih povijesnih razdoblja taj je lokalitet nalik pčelinjem saću.

– Već od površinskih slojeva i nalaza koji potječu iz 15. ili 16. stoljeća, preko antike pa sve do prahistorije, nailazili smo na sve starije nalaze. U isprepletenoj mreži nalazišta teško se snaći, jer su pronađeni objekti s pripadajućom infrastrukturom imali i nekoliko faza pregradnje i dogradnje – rekla je voditeljica istraživačkih arheoloških radova Rosana Škrgulja.

Na nalazištu je pronađeno mnoštvo keramičkih, staklenih i metalnih predmeta. Kao što se moglo i očekivati, pronađeno je i više rimskih novčića, iz različitih razdoblja i različitih kovnica. Osim onih iz već poznatih kovnica antičke Siscije, pronađen je i jedan primjerak koji stručnjaci pripisuju Juliju Cezaru. Nekoliko cjelovitih keramičkih utega različitih veličina i težina svjedoči o keltskoj tekstilnoj proizvodnji i trgovini. U mnoštvu nalaza pozornost arheologa privukao je i jedan od najmanjih. Pronađena je i mala šalica, vrlo rijetka prahistorijska igračka, koja je izgleda među djecom naših predaka bila jednako popularna kao i njene današnje inačice.

– Intenzivnim radom, istražne smo arheološke radove uspjeli završiti u predviđenih pedesetak radnih dana. Međutim, tek tada nastupa razdoblje zahtjevne i stručne obrade svih pronađenih predmeta, koja će ponovo na svjetlo dana možda donijeti i neke nove povijesne spoznaje. Nakon čišćenja i pranja nalaza oni će ponovo u ruke arheologa, koji će imati još dosta posla – kaže arheologinja Škrgulja.

Nakon što su radovi završeni, nalazište će se zaštititi i prepustiti graditeljima.

Kako je najavila ravnateljica Gradskog muzeja Sisak Davorka Obradović, istražni arheološki radovi nastavljeni su i na desnoj obali Odre, na trasi buduće prilaznice autocesti, a uskoro počinju i na arheološkom parku kod Sv. Kvirina, gdje će uz stručnjake Gradskog muzeja raditi i studenti arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Manji broj lokaliteta i radova ove godine u odnosu na ranije govori i o padu investicijskih aktivnosti – rekla je D. Obradović.

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.