Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal u remetincu

Iz zatvorske blagajne u Remetincu uzela 100.000 kn za obnovu stana!

'05.07.2011.,Zagreb - Procedura ulaska prtvorenika u zatvor Remetinec. Zatvorski krug. Svaki pritvorenik ima pravo na 2 sata dnevno boravka na zraku. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
23.11.2012.
u 23:54

Načelnica Odjela financijsko knjigovodstvenih poslova koja je na ovaj način beskamatno kreditirala renoviranje svog stana istražuje se zbog sumnje da je počinila kazneno djelo pronevjere.

Načelnica Odjela financijsko knjigovodstvenih poslova u zatvoru Remetinec suspendirana je zbog beskamatnog kredita koji je uzela od zatvorenika, i to bez njihova znanja i pristanka, a protiv nje je pokrenut i kazneni postupak. Novi ravnatelj zagrebačkog zatvora, Jure Žulj je pregledavajući stanje u zatvoru uočio veliki manjak u blagajni.

Utvrđujući što je s novcima koji nedostaju vrlo se brzo ušlo u trag načelnici koja je bila šefica baš za financije. Ispostavilo se, naime, da je naložila službenicima da joj se iz blagajne zatvora u Remetincu isplati oko 100.000 kuna. Novac joj je, kako saznajemo od osobe u Ministarstvu pravosuđa koja je dobro upoznata sa zbivanjima u Upravi za zatvorski sustav, bio potreban za renoviranje stana.

Načelnica se poslužila iz zatvorske blagajne, a onda je obročno, kako joj je bilo zgodno, dug polako vraćala. Beskamatni kredit, kaže naš izvor, nije vratila do kraja. Ministarstvo pravosuđa je zatvorsku šeficu za financije koncem listopada prijavilo Državnom odvjetništvu i od tada je protiv nje otvorena istraga. Istodobno je suspendirana do okončanja kaznenog postupka. Tijekom istrage saslušano je više osoba koji rade u zatvoru u Remetincu i navodno su neki od službenika koji imaju saznanja o tome kako se raspolagalo s blagajnom izjavili da je u Remetincu bila, gotovo pa uobičajena, praksa da se po potrebi posudi novac iz zatvorske kase, a kasnije se vrati. Radi se o blagajni čija je svrha čuvanje novca zatvorenika i pritvorenika remetinečkog zatvora.

Zatvorenici ne mogu imati novac kod sebe, no zato ga oni sami, ili njihove obitelji, deponiraju u zatvorskoj blagajni, a isplaćuje im se po potrebi. Primjerice, kada zatvorenik želi nešto kupiti u zatvorskoj kantini, traži da mu se dade njegov novac koji je pohranjen u kasi. Kunski i devizni polozi stanovnika zatvora u Remetincu očigledno su mamac kojemu pojedinci u zatvorskom sustavu ne mogu odoljeti.

Načelnica Odjela financijsko knjigovodstvenih poslova koja je na ovaj način beskamatno kreditirala renoviranje svog stana istražuje se zbog sumnje da je počinila kazneno djelo pronevjere. To djelo po Kaznenom zakonu čini osoba koja protupravno prisvoji novac, vrijednosne papire ili druge pokretne stvari koje su joj povjerene u službi ili uopće na radu. Za to djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Za teži oblik pronevjere, kada se radi o većoj vrijednosti koja se namjeravala prisvojiti, predviđa se zatvor od jedne do deset godina.

>>Zatvori pred kolapsom - za režije i plaće manjka 65 milijuna kuna

Komentara 11

MA
Matej
06:11 24.11.2012.

Hahahahaha....., pa nemožeš vjerovati koliko su neki umovi kreativni!? Pa dobro ionako gospođa radi nu zatvoru pa joj se neće biti teško navići na život tamo ali u malo drugačijim uvjetima, zajedno s onima koje je podkradala...

BR
brle
06:44 24.11.2012.

ma rodjena za sanaderovu sekretarku! kud ivo tud i ona....

TE
teleport
09:05 24.11.2012.

Čemu čuđenje i zgražanje? Pa ne bi žena uzela šplde da joj nisu trebali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije