Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz zakona izbačen višestrani prijeboj za solidarne dužnike

Ukinuti su i javni ovršitelji, a izglasan je Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se korisnicima daje mogućnost da u slučaju povećanja kamatne stope kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku od tri mjeseca bez naknade
28. rujna 2012. u 14:07 0 komentara 19 prikaza
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski sabor jednoglasno je podržao Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a Vlada je prihvatila HDZ-ov amandman da se iz zakona izbaci glava kojom se regulirala obveza višestranog prijeboja za solidarne dužnike jer ta obveza generirala novu nelikvidnost i derogirala valutu kao sredstvo plaćanja. Vlada je prihvatila i amandman laburista po kojem su plaće radnika prioritetno potraživanje u predstečajnom postupku.

Zakonom se daje mogućnost poduzetnicima dužnicima da financijski restrukturiraju svoje obveze, odnosno da ih pokušaju dovesti u realnu razinu prema svom kapitalu i gospodarskoj aktivnosti, a vjerovnicima se želi pomoći ubrzanjem postupka kojim će svoje potraživanje moći dovesti u realne okvire te povećati mogućnost naplate svojih potraživanja. Rok plaćanja je 60 dana, čime se daje veća mogućnost dužnicima i vjerovnicima da samostalno nađu rješenje. Ako to ne uspiju u 60 dana ide se s postupkom predstečajne nagodbe. Kada se ne može postići pravovremeni sporazum između dužnika i vjerovnika ili ne postoje uvjeti za oporavak, omogućuje se automatsko pokretanje stečaja.

Zastupnici su sa 110 glasova za i tri suzdržana podržali i izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se ograničuje mogućnost jednostrane promjene kamata, a korisnicima daje mogućnost da u slučaju povećanja kamatne stope kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku tri mjeseca bez naknade.

Izmijenjen je i Ovršni zakon kojim se odustalo od instituta javnih ovršitelja pa će sada javni bilježnici voditi registar zadužnica, dok će se novčane kazne i neisplaćene plaće moći naplatiti izravno putem Fine bez posebnoga sudskog postupka. Izglasane su i izmjene Zakona o poreznoj upravi kojim se osniva posebni područni ured Porezne uprave koji će se baviti samo velikim poreznim obveznicima.

Zastupnici su podržali Zakon o koncesijama, no nije prošao HDZ-ov prijedlog zaključka da se koncesioniranje velikih infrastrukturnih objekata, među kojima su autoceste i željeznice, regulira posebnim zakonom.

PRATITE UŽIVO
Glasali Plenković, Bernardić, Škoro... Raspudići stigli s bebom. Na jednom biralištu intervenirala hitna pomoć
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.