Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasanje u saboru

Iz zakona izbačen višestrani prijeboj za solidarne dužnike

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.09.2012.
u 14:07

Ukinuti su i javni ovršitelji, a izglasan je Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se korisnicima daje mogućnost da u slučaju povećanja kamatne stope kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku od tri mjeseca bez naknade

Hrvatski sabor jednoglasno je podržao Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a Vlada je prihvatila HDZ-ov amandman da se iz zakona izbaci glava kojom se regulirala obveza višestranog prijeboja za solidarne dužnike jer ta obveza generirala novu nelikvidnost i derogirala valutu kao sredstvo plaćanja. Vlada je prihvatila i amandman laburista po kojem su plaće radnika prioritetno potraživanje u predstečajnom postupku.

Zakonom se daje mogućnost poduzetnicima dužnicima da financijski restrukturiraju svoje obveze, odnosno da ih pokušaju dovesti u realnu razinu prema svom kapitalu i gospodarskoj aktivnosti, a vjerovnicima se želi pomoći ubrzanjem postupka kojim će svoje potraživanje moći dovesti u realne okvire te povećati mogućnost naplate svojih potraživanja. Rok plaćanja je 60 dana, čime se daje veća mogućnost dužnicima i vjerovnicima da samostalno nađu rješenje. Ako to ne uspiju u 60 dana ide se s postupkom predstečajne nagodbe. Kada se ne može postići pravovremeni sporazum između dužnika i vjerovnika ili ne postoje uvjeti za oporavak, omogućuje se automatsko pokretanje stečaja.

Zastupnici su sa 110 glasova za i tri suzdržana podržali i izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se ograničuje mogućnost jednostrane promjene kamata, a korisnicima daje mogućnost da u slučaju povećanja kamatne stope kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku tri mjeseca bez naknade.

Izmijenjen je i Ovršni zakon kojim se odustalo od instituta javnih ovršitelja pa će sada javni bilježnici voditi registar zadužnica, dok će se novčane kazne i neisplaćene plaće moći naplatiti izravno putem Fine bez posebnoga sudskog postupka. Izglasane su i izmjene Zakona o poreznoj upravi kojim se osniva posebni područni ured Porezne uprave koji će se baviti samo velikim poreznim obveznicima.

Zastupnici su podržali Zakon o koncesijama, no nije prošao HDZ-ov prijedlog zaključka da se koncesioniranje velikih infrastrukturnih objekata, među kojima su autoceste i željeznice, regulira posebnim zakonom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije