Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozoravaju

Iz udruženja Obnovljivih izvora ogorčeni: 'Novim pravilima koče projekte vrijedne 1,5 mlrd. eura'

Vjetropark Krš Pađene
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
18.07.2023.
u 19:18

Hrvatski operator prijenosnog sustava svojim pravilima nepotrebno produljuje dobivanje dozvola i suglasnosti te otežava kreditiranje, negoduju iz udruženja Obnovljivi izvori energije

U ovom trenutku razvoj čekaju projekti obnovljivih izvora energije vrijedni 1,5 milijardi eura, a zbog novih pravila Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) pitanje je kad će i hoće li se uopće oni moći razviti. Komentiraju tako iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIE) Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu, koja je HOPS objavio koncem prošlog tjedna.

– HOPS novim pravilima proces izdavanja potrebnih dozvola za OIE projekte produljuje za gotovo dvije godine. Tako će za dobivanje elektroenergetske suglasnosti, koja je uvjet za ishođenje lokacijske dozvole, investitori čekati između devet i 12 mjeseci. Za elaborat o mogućnosti priključenja čekat će 90 dana, a za elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja dodatnih pet do osam mjeseci. Usporedbe radi, EU nalaže da se sve dozvole za građenje trebaju izdati u roku od dvije godine, dok je sada samo za rješavanje priključka potrebno godinu i pol – kažu u udruženju OIE pa dodaju da, prema novim pravilima, nije sigurno ni kada, a ni koliko električne energije će HOPS od obnovljivaca preuzeti u mrežu. S druge strane, ističu, HOPS ima pravo u bilo kojem trenutku OIE postrojenje isključiti iz mreže.

– U početnoj fazi razvoja OIE projekta investitor ispunjava sve svoje financijske obveze, dok HOPS svoje obveze odgađa do izgradnje nove mreže, što će se dogoditi za otprilike 20 godina, iako već sad uzima novac za priključak i izgradnju – kažu u OIE pa dodaju i da prema ovakvim pravilima nijedna financijska institucija neće odobriti kredit za OIE postrojenje za koje ne zna za koliko će proizvedene električne energije moći isporučiti račun i dobiti povrat investicije.

VEZANI ČLANCI:

– Investitorima se tako poručuje da nisu dobrodošli, a postizanje energetske samostalnosti i neovisnosti produljujemo unedogled. U razvijenim EU državama situacija je, jasno, drukčija – poručuju iz udruženja OIE.

 

 

Komentara 1

Avatar xenon
xenon
17:16 19.07.2023.

OIE jedna je od najvećih globalnih prijevara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije