Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAITI

Iz ruševina još stižu SMS-ovi: Živi smo!

haiti
18.01.2010.
u 14:58

Iako humanitarna pomoć polako stiže u Haiti i susjednu Dominikansku Republiku, ona je još uvijek zanemariva i ne uspijeva se probiti do onih koji je trebaju.

Američki general Ken Keen koji vodi američku vojnu pomoć u Haitiju rekao je jučer kako je, prema "razumnim procjenama", u potresu poginulo do 200 tisuća ljudi. Riječ je o "katastrofi epskih proporcija", ali, kazao je, prerano je još precizno odrediti broj žrtava.
Prema nekim izjavama haitskih vlasti, u masovne grobnice, bez identifikacije, već je otpremljeno oko 70 tisuća ljudi. Novinari stranih agencija koji su u Haitiju izvještavaju kako su u nekim dijelovima Port-au-Princea građani sami preuzeli inicijativu i pale leševe kako ne bi došlo do infekcija. Po svemu sudeći, nestali u potresu zauvijek će ostati nestali, bez grobova s imenom i prezimenom.
Ipak iz Haitija još uvijek stižu i sretne priče o ljudima koji su preživjeli ispod ruševina gotovo tjedan dana poslije potresa.

Sedmogodišnja djevojčica prehranila se suhim voćem.

Sedmogodišnja djevojčica spašena je, i to posve neozlijeđena, u nedjelju iz ruševina velike trgovine. Imala je sreću da se zatekla pokraj polica sa sušenim voćem koje je, skučena u vrlo malom prostoru, jela, čekajući okružena mrtvima da se netko probije do nje. Spasilački tim sastavljen od Amerikanaca i Turaka pokrenuo je potragu na tom mjestu jer je osim nje tamo ostalo zarobljeno još pet osoba koje su se uspjele mobitelima javiti članovima svoje obitelji. Njihova sudbina još nije poznata.    
Ispod ruševina hotela Christopher u kojem je bilo zapovjedništvo UN-a u nedjelju je živ izvučen Danac Jens Kristensen, i to petnaestak minuta nakon što je tu lokaciju obišao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Pretpostavlja se da je ispod hotela zatrpano još stotinjak djelatnika UN-a. Prema podacima CNN-a, od kada su u Haiti stigle inozemne spasilačke ekipe pa do nedjelje, iz ruševina je izvučeno šezdesetak preživjelih Haićana. U potresom pogođenu zemlju do jučer se probilo 27 spasilačkih timova s oko 1500 ljudi.

Smještaj u Guantanamu?

Iako humanitarna pomoć polako stiže u Haiti i susjednu Dominikansku Republiku, ona je još uvijek zanemariva i ne uspijeva se probiti do onih koji je trebaju. Veliku opasnost predstavlja i kriminal.
- Imamo 2000 policajaca, a iz zatvora je u vrijeme potresa uspjelo pobjeći 3000 kriminalaca. Možete zamisliti situaciju - priznaju dužnosnici haitske vlade. S kradljivcima koji su uhvaćeni gomila se obračunava linčem, ali ništa bolja nije niti policija. Novinari s terena javljaju da policija kradljivce ubija na licu mjesta i bez puno pitanja.

Danas bi se jadnim haitskim policajcima i snagama UN-a koji su otprije u Haitiju trebalo pridružiti i 2000 američkih specijalaca. Za danas je najavljen i dolazak posebnoga američkog izaslanika za Haiti Billa Clintona s pomoći. Europska unija obećala je danas 200 milijuna eura pomoći iz svog proračuna.

Velik broj Haićana pokušava napustiti zemlju koja je i prije prošlotjednog potresa bila najsiromašnija na zapadnoj hemisferi.  BBC javlja kako postoji mogućnost da se u bazi Guantanamo na Kubi, koja je u međuvremenu postala važna postaja za koordinaciju i transport američke humanitarne pomoći, osnuje izbjeglički centar kapaciteta do 10 tisuća šatora. Američki zapovjednici kažu da je evakuacija iz Haitija u tu bazu moguća ako postane neophodna.

Ključne riječi

Komentara 10

PO
podravec
21:29 18.01.2010.

VL, Autoru \"sd\"ovog priloga! ne kaže se SMS-ovi nego SMS poruke.

VI
vitaszorcms
16:11 18.01.2010.

Haiti će sigurno postati nova US baza.

VI
vitaszorcms
16:01 18.01.2010.

Kako napreduje trgovina organa za razne medicinske institute i farmakološke multikorporacije, Sva sila prljavih ciljeva se krije ispod tobožnje pomoći .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije