Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrao identitet

Iz osvete poznanicama lažirao profile na Facebooku i Iskrici

facebook
AFP
02.02.2011.
u 09:22

Mladić je na Facebooku i još jednoj društvenoj mreži ostavljao broj mobitela 23-godišnjakinje i lažno se predstavljajući pisao poruke sa seksualnim aluzijama, nakon čega su djevojci bili upućeni brojni pozivi

Desetke neugodnih poziva primile su dvije Zadranke u dobi od 23 i 22 godine nakon što im je znanac (26) otvorio lažne profile na Facebooku i drugim društvenim mrežama, ostavio njihove brojeve mobitela i lažno se predstavljajući pisao poruke sa seksualnim aluzijama! Zbog takvog upada u privatnost djevojke su bile izložene seksualnom uznemiravanju, a mladić je uhićen i prijavljen za kazneno djelo nedopuštene uporabe osobnih podataka.

Lascivne poruke

Osumnjičen je da je, motiviran osvetom, u siječnju više puta na Facebooku i još jednoj društvenoj mreži otvarao lažne profile 23-godišnjakinje, s kojom nije bio u vezi, protiv njezine volje i mimo njezina znanja. Na lažne profile stavio je uz njezin broj mobitela i fotografije djevojke te napisao poruke sa seksualnim aluzijama. Kad su djevojci uslijedili brojni pozivi muškaraca, sve je prijavila policiji, koja je otkrila da je za uznemiravanje kriv njezin znanac.

Dan nakon završetka kriminalističkog istraživanja, odnosno u srijedu ujutro zadarskoj policiji javila se i druga žrtva, 22-godišnja znanica istog Zadranina. Policiji je prijavila da je i njoj otvorio lažni profil na Facebooku i Iskrici te je, objavivši njezin broj mobitela i fotografiju, pisao poruke sa seksualnim aluzijama. Djevojka je također trpjela desetke neugodnih poziva muškaraca koji su je zvali nakon što joj je otvoren lažni profil.

– Iako nisam pravnik, kao psiholog mislim da je riječ o seksualnom uznemiravanju. Iako se to može nekome činiti trivijalnim i bezazlenim, taj je mladić te djevojke izložio nasilju preko društvene mreže. Za posljedicu one mogu osjećati strah, stres, neugodu, a ako su duže bile izložene takvom uznemirenju, to se može odraziti i na njihovo samopoštovanje. Za razliku od djevojaka, istraživanja pokazuju da mladići drukčije reagiraju na takvu vrstu uznemirenja. Oni mogu biti i polaskani neželjenim seksualnim komentarima, osjećati se kao frajeri – kaže psihologinja Maja Mamula.

– Prema istraživanjima, takvo i slično seksualno nasilje kod nas je doživjelo od 40 do 80 posto mladih, a najčešće su žrtve bile djevojke. Oko 30 posto srednjoškolaca bili su žrtve lažnih i uznemirujućih glasina – dodaje Mamula.

Što će se dogoditi mladiću nakon prijave djevojaka? Prema Kaznenom zakonu, prijeti mu novčana kazna od 150 dnevnih dohodaka ili zatvorska kazna do šest mjeseci.

Nedopuštena uporaba osobnih podataka definira se kao kazneno djelo koje čini onaj tko bez privole građana nezakonito prikuplja, obrađuje ili koristi njihove osobne podatke ili te podatke koristi suprotno zakonom dopuštenoj svrsi njihova prikupljanja.

Žrtvama visoke odštete
Je li za to djelo propisana odgovarajuća kazna kad se imaju u vidu posljedice koje žrtve u takvim i sličnim slučajevima mogu trpjeti?

– Riječ je o kaznenom djelu novijeg datuma i naravno da zakonodavac tada nije mogao predvidjeti sve implikacije tog djela. Gotovo je sigurno da će se s vremenom ići u pooštrenje kazne za to djelo, za koje je sada predviđena jedna od najmanjih kazni.

No, žrtve bez obzira na kazneni postupak mogu zbog pretrpljenog u parnici tražiti odštetu koja znatno prelazi iznos novca za koji okrivljenici mogu biti novčano kažnjeni u kaznenom postupku – kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Komentara 14

BO
bode
08:23 16.02.2011.

Ovaj mora da je Sdpeovac! Crveni su vješti s fejsićem!

OB
-obrisani-
10:17 03.02.2011.

Meni govore da ne postojim pošto nisam na fejsbuku. Joj kako je lijepo ne postojati.

Avatar blackula9
blackula9
09:45 03.02.2011.

a znači profili su bili lažni?? A što je s nama koji smo potrošili novac kad smo zvali! Tko će to meni vratit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije