Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovacije

Iz morskih valova strojem proizvodi električnu energiju

'UNUTRASNJA  21.06.2013. SLAKOVCI - Marko Vukovic i njegov patent za proizvodnju elektricne energije iz snage morskih valova  Branimir Bradaric/Vecernji list'
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
27.06.2013.
u 07:41

Patent maksimalno iskorištava snagu morskih valova. O veličini pogona ovisi količina proizvedene energije

U vrijeme kada se licitira cijenom struje u Hrvatskoj nakon liberalizacije tržišta električnom energijom, inovator i povratnik iz Australije Marko Vuković (81) tvrdi da ima rješenje koje bi dovelo do toga da cijena bude simbolična.

– Rješenje je u proizvodnji električne energije iz snage morskih valova. Prije nekoliko godina izradio sam i prototip stroja koji je u međuvremenu patentiran u SAD-u. Imam ponuda iz arapskih zemalja koji žele otkupiti patent. Međutim, moja želja je da najveću korist od toga ima Hrvatska – kaže Vuković dok nam demonstrira rad elektrane na valove. Prototip je postavio u dvorištu obiteljske kuće. Valove pravi u bazenu od 200-tinjak litara vode, a da prototip radi dokazuju žarulje koje se pale iznad stroja. Vuković posjeduje i svu dokumentaciju kao i razne izračune o snazi, troškovima…

– Patent je napravljen tako da maksimalno iskorištava snagu morskih valova. Ovisno o veličini pogona, ovisila bi i količina proizvedene električne energije. Hrvatska bi mogla biti zemlja u kojoj bi se proizvodili ti pogoni te se onda postavljali širom svijeta – kaže Vuković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije