Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA

Iz Kine u Beč stiglo 130 tona zaštitne opreme, kardinal Schönborn pohvalio zajedništvo i solidarnost

Kardinal Christoph Schönborn i kancelar Sebastian Kurz
Foto: Savezno kancelarstvo, Beč - Arno Melicharek
VL
Autor
Snježana Herak
23.03.2020.
u 23:52

Kako je rekla austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner konvoj kamiona, u pratnji vojske i specijalne policije krenut će u utorak iz Beča put Tirola, austrijske pokrajine najteže pogođene koronavirusom, kojem je namijenjen dio pristigle zaštitne opreme iz Kine

Pod nadnaslovom „Maske – diplomacija Kineza“ i naslovom „Iz Kine u Beč stiglo 130 tona zaštitne opreme“, austrijski dnevni list Kleine Zeitung u svom večernjem izdanju u ponedjeljak navečer piše o velikoj gesti solidarnosti kineske Vlade koja je s dva dupkom puna zrakoplova natovarena s 130 tona zaštitne opreme, uzvratila pomoć  Austriji, koju je ova alpska zemlja pružila Kinezima kada im je bilo najteže u veljači ove godine u borbi protiv koronavirusa.

Isti izvor navodi kako su dva Boeinga 777 austrijske avio kompanije AUA, natovarena protekli vikend u gradu Xiamenu na jugoistoku Kine, sletjela u ponedjeljak popodne u Beč, a desetine radnika bečke zračne luke s maskama na licima istovarivala su pošiljke satima, kako bi ovaj životno važan teret u utorak mogao krenuti kamionima na svoja krajnja odredišta: Tirol i Južni Tirol.

Kako je rekla austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner konvoj kamiona, u pratnji vojske i specijalne policije krenut će u utorak iz Beča put Tirola, austrijske pokrajine najteže pogođene koronavirusom, kojem je namijenjen dio pristigle zaštitne opreme iz Kine, a potom će nastaviti do austrijsko talijanske granice, gdje će nadležni talijanski organi vlasti propustiti konvoj u smjeru Južnog Tirola.
Sanitetski stožer  talijanske provincije Južni Tirol, gdje živi brojna austrijska narodna manjina, naručio je, kako navode mediji, preko kontakata južnotirolske tvrtke Oberalp 1,5 milijuna zaštitnih maski i 450 tisuća zaštitnih odijela.

S kojim nestrpljenjem Italija, koronavirusom najpogođenija zemlja uz Kinu očekuje kinesku pošiljku, svima je jasno, no ono što se pritom u medijima posebno ističe je odaslani signal zajedništva i solidarnosti koji budi nadu u pobjedu protiv koronavirusa, koji sije smrt širom svijeta.

A kada smo kod solidarnosti svakako treba spomenuti i izjavu bečkog nadbiskupa, kardinala Christopha Schönborna koji je u intervjuu za austrijsku televiziju ORF rekao kako je danas „međunarodna solidarnost potrebnija nego ikada“. Bečki je kardinal „pozitivnim znakom“ ocijenio pošiljku zaštitne opreme iz Kine, namijenjene Austriji, koja je  Kini, zahvaćenoj u veljači razornim djelovanjem smrtonosnog koronavirusa poslala pomoć od  stotinjak tisuća zaštitnih maski, preko dva milijuna zaštitnih rukavica, zaštitne naočale i nekoliko tisuća dezinfekcijskih sredstava.

Kardinal Schönborn je uputio i pregršt pohvala austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu, koji je, kako je istakao, bio inicijator upućivanja pomoći austrijske Vlade Kini. 

Komentara 4

SI
sisavac
06:58 24.03.2020.

eu je totalno podbacila, kao naddržavno tijelo, kao zajednica, kao superdržava. eu zemlje pojedinačno su isto podbacile, umjesto da na primjeru kine vide što se događa, i kako, koje mjere pale, koje ne, europa, tj. čitav zapad, se pouzdao u svoj zdravstveni sustav, kulturu, snagu društva. sad je na vidjelo izašlo nešto što se skriva desetljećima. totalna nesposobnost političkih elita u donošenju brzih i važnih odluka. i još nešto. amerika europi nije rekla što da radi, i europa je 2 mjeseca izgubila. jer je gledala što će amerika napraviti. momentalnu ostavku trebaju dati svi premijer i predsjednici država iz eu-a, jer su oni u ovoj zdravstvenoj krizi planirali i pojačavali vojne postrojbe, dovlačili desetke tisuća vojnika na granicu s rusijom... baš lijepo, ne... kinez je uspio zarazu staviti u neke kontrolirane uvjete. mi se tek trebamo izboriti.

Avatar mason
mason
04:08 24.03.2020.

Kineske komunjare napravili virus pa ka sad daju pomoc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije