Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazališni boom

Iz godine u godinu broj posjetitelja stalno raste

'29.10.2011., Koprivnica - Kazaliste Ludens teatar izveo je u Domu mladih predstavu Izbori.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
30.01.2013.
u 16:15

U Koprivnici djeluju kazališta Ludens Teatar i Oberon, a Pučko otvoreno učilište ugoščuje predstave

Koprivnica je nadaleko poznata kao grad bicikala, a sudeći prema sve većem broju predstava i posjetitelja uskoro će možda nositi i naziv grada kazališta. U Koprivnici trenutačno sa svojim produkcijama djeluju Ludens teatar i Oberon, a velike zasluge za kazališni boom u Podravini idu i Pučkom otvorenom učilištu, koji ugošćuje predstave.

Ludens teatar na čelu s poznatim koprivničkim glumcem Svenom Šestakom osnovan je 2006. godine, a svojom prvom produkcijom publici se predstavlja dvije godine kasnije. Njihove predstave dosad je pogledalo desetak tisuća zaljubljenika u kazalište diljem cijele Hrvatske, od čega 2000 Koprivničanaca. Martina Matota iz njihova odnosa s javnošću kaže da je prosječna posjećenost izvedbe u Koprivnici oko 200 gledatelja, dok su izvedbe Vikenda amaterskog kazališta uvijek rasprodane.

GAK je slatka povijest

- Prije četiri godine osnovali smo dramski studio koji u prosjeku broji 100-tinjak polaznika i koji je lani ostvario izvrsne rezultate na natjecanju kazališnih amatera na Hvaru. Lani smo pokrenuli i "Ljeto u Ludens teatru" gdje je publika u četiri srpanjske subote mogla vidjeti četiri vrhunske predstave - pohvalila se Matota, dodavši da imaju izuzetnu suradnju i s kazalištem Gavella, Planet Artom i Teatrom Exit.

Novinar Ivo Čičin-Mašansker, malo tko zna, glumio je u nekadašnjem koprivničkom Gradskom amaterskom kazalištu, koje je djelovalo od 1953. do 1964. godine. I dalje prati kazališnu scenu u Koprivnici.

- Ovo što danas 'guraju' Sven i društvo kvalitetnije je i profesionalnije nego što je to bio naš GAK, ali građansku dušu koju je imalo tadašnje kazalište i u tehnički siromašnim okolnostima - nisu i neće ponoviti ni novonastajuće scene niti profesionalni glumci. Ono je ostala slatka povijest koprivničke kulture, koju je manje-više rasturila politika, a ovo je kazališni perfekcionizam - istaknuo je.

Komedije najomiljenije

Slatka kazališna svakodnevica trenutačno su i predstave koje organizira POU. I za djecu i za odrasle mjesečno to rade barem jednom, a kod njih najbolje prolaze komedije renomiranih kazališnih kuća iz Zagreba. A da se za budućnost kazališne scene ne mora brinuti dokazuje podatak da je lani predstave za djecu pogledalo 1412 mališana, što je 376 više nego godinu prije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije