Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Space Shuttle

Iz drugog pokušaja spustio se Discovery s danom zakašnjenja

ISS-STS131
NASA
20.04.2010.
u 16:18

Pokvareni radar za pristajanje uz druge poteškoće te neočekivano loše vrijeme u Floridi produžili su misiju shuttlea na 15 umjesto na 14 dana.

Dva sata poslije svitanja, u 14.09 sati po hrvatskom vremenu, na sletnu stazu Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu u Floridi sletio je shuttle Discovery. Tako je poslije 238 orbita oko Zemlje završio 38. Discoveryjev let i ukupno 33. let Amerikanaca shuttleom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Astronauti su na ISS donijeli nove zalihe i novu tehnologiju. Bila su tu i tri izlaska u otvoreni svemir. U ovom je letu mnogo toga zaškripalo. Pri pristajanju otkazao je radar koji pomaže spajanju prilagodnika između shuttlea i ISS-a, a uobičajeni manevar "salta" letjelicom, da bi posada ISS-a provjerila jesu li sve toplotno-zaštitne pločice na svom mjestu (vidjelo se da nijedna ne nedostaje), ali otkriveno je da je svemirski tegljač prilično oronuo.

Ni slijetanje nije prošlo glatko. Vođeni meteorološkim prognozama kontrolni je centar leta preseljen u Cape Canaveral u Floridi, a pokazalo se da ih je iznenadila olujna fronta zbog koje se Discovery nije mogao odmah spustiti, a kontrola se nije mogla odmah preseliti na rezervnu stazu u bazi Edwars u kalifornijskoj pustinji Mojave, pa su astronauti napravili još nekoliko prekorednih orbita i umjesto noću sletjeli su u rano jutro.

Misija je imala i nekoliko trivijalnih "rekorda": prvi put su se na jednoj svemirskoj letjelici istodobno našle četiri žene, a također nikad dosad ondje nije bilo više od jednoga Japanca. Sada ih je bilo dvoje.

Za sada nema potvrde da bi se životni vijek flote shuttlea produžio i na sljedeću godinu, kako se govorkalo uoči posjeta predsjednika Obame Cape Canaveralu. Znači, Discovery na svoju posljednju misiju STS-133 polijeće 16. rujna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije