Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EFENDIJA CERIĆ

Iz BiH poslao pismo Talibanima: Vaše poruke nisu u duhu šerijata

Marcus Marschalek/commons.wikimedia.org
18.08.2021.
u 19:44

Kaže kako bi volio da je njihov povratak u Kabul poput povratka Muhameda u Meku, koji je u tradiciji muslimana i povijesti poznat kao tolerantan

Dr. Mustafa efendija Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH od 1993. do 2012. i savjetnik aktualnog reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, uputio je otvoreno pismo vođi i suosnivaču talibana Muli Ghaniju Baradaru, za kojeg se očekuje da će imati vodeću ulogu u upravljanju Afganistanom nakon što su talibanu preuzeli zemlju.

“Pišem vam pismo zato što nisam u prilici da vam izravno kažem ono što mi je na duši dok iz Bosne pratim vijesti o vašoj vojnoj pobjedi u Afganistanu. Dok gledam vaš povratak i ulazak u Kabul kroz otvorena vrata u predsjedničku palaču, miješaju mi se osjećanja. Ne znam trebam li se radovati ili žalostiti? Radost je, možda, što se vraćate kao oslobodioci nakon dvadeset godina progonstva, ali žalost je veća što Afganci bježe od vas. Bježe od vaših prijetnji šerijatom... “, napisao je Cerić u pismu koje je objavio na Facebooku, a prenio radiosarajevo.ba.

Kaže kako bi volio da je njihov povratak u Kabul poput povratka Muhameda u Meku, koji je u tradiciji muslimana i povijesti poznat kao tolerantan.

“Volio bih da u šerijatu, na koji se vi pozivate, pamtite Pejgamberovu poruku Kurejšijama nakon fetha, oslobođenja Mekke: ‘Idite, slobodni ste.’ Umjesto te univerzalne poruke, vi ste Afgancima, posebno ženama, proučili da su slobodni u okviru šerijata. To nije univerzalna, već talibanska poruka, koja nije u duhu šerijata. Nije u duhu šerijata zato što je autentični šerijat moguć samo u okviru slobode, a ne obrnuto – da je sloboda moguća u okviru talibanskog šerijata. Nije li kuranska univerzalna poruka jasna za svako vrijeme i za svako mjesto: ‘Nema prisile u vjeri?’”, upitao je Cerić.

 

>> VEČERNJI TV Hassan Haidar Diab analizira situaciju u Afganistanu

Komentara 57

MK
mksdk
23:27 18.08.2021.

Talibanima se ne može prigovoriti da slijede nekakvu iskrivljenu verziju islama, jer njihovo shvaćanje jeste pravi islam. To što je Muhamed lažni prorok, a islam lažna vjera, to je drugi par rukava.

AA
alois_anich
20:22 18.08.2021.

Očekuje se javno ritualno samospaljivanje talibanskog vođe nakon ove oštre kritike krovnog bosančerosa

Avatar GeniKameni
GeniKameni
22:12 18.08.2021.

"Dok gledam vaš povratak i ulazak u Kabul kroz otvorena vrata u predsjedničku palaču, miješaju mi se osjećanja. Ne znam trebam li se radovati ili žalostiti?" Ama pusti price efendija, znam da ti se srce rastopilo od miline! Vrlo rado bi ih ti vidio i na ulaznim vratima zgrade u Marsala Tita 16 u Sarajevu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije