Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za prodaju sirovina?

Iz Arheološkog muzeja ukradeni sarkofazi stari 1500 godina!

kliškić
Photo: Tino Juric/PIXSELL
09.07.2013.
u 13:23

Četiri olovna sarkofaga ukradena su iz Arheološkog muzeja u Splitu. Materijalna šteta nije utvrđena

Iz splitskog Arheološkog muzeja u Zrinsko-frankopanskoj ulici nepoznat netko je ukrao četiri olovna sarkofaga, stara po 1500 godina. Nepoznati počinitelj ili više njih teške su sarkofage, koji su bili unutar muzejskog prostora, ograđeni zaštitnom ogradom, ukrali najvjerojatnije kako bi ih prodali otkupljivačima starog metala.

- Ne možemo procijeniti vrijednost ukradenih sarkofaga. Oni imaju muzejsku, arheološku vrijednost koju ne možemo izraziti novcem. Nikada ih nismo procjenjivali jer nisu namijenjeni tržištu, ne znam koja se cijena može postići. Što je najgore, mislimo da nisu ukradeni zbog svoje arheološke vrijednosti, već zbog olova kao sirovine – kaže Damir Kliškić, ravnatelj splitskog Arheološkog muzeja koji je, inače, smješten u središtu grada.

Ukradena su dva manja i dva veća olovna sarkofaga koji su ukupno teški dvjestotinjak kilograma, što upućuje na zaključak kako su pljačkaši pomno isplanirali svoj "pothvat" jer nisu mogli tek tako doći i pokupiti teret težak više stotina kilograma. Riječ je o muzejskim eksponatima pronađenima na lokalitetu Salone. Olovni sarkofazi služili su za polaganje pokojnika, veći za odrasle ljude, a manji za djecu.

- Nemamo fotografije ukradenih sarkofaga. Bili su malo oštećeni, ali vrlo slični ovima koje držimo u lapidariju muzeja – kaže ravnatelj Kliškić koji je pohvalio visoku profesionalnost policijskih službenika koji su bili na očevidu te je uvjeren kako će pronaći lopove.

-Imamo razloga vjerovati da muzejski eksponati nisu ukradeni zbog njihove umjetničke i povijesne vrijednosti, već radi materijala od kojega su načinjeni, odnosno zbog olova. Činimo sve kako bi otkrili i uhitili bezobzirne lopove koji ne prezaju nacionalno arheološko blago prodati za otpad – poručila je Ana Čepić iz ureda glasnogovornice PU Splitsko dalmatinske.

>>Iz garaže mu ukrali unikatni motocikl vrijedan 300.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije